A cigaretta, az üzemanyag és az alkohol drágult leginkább májusban

2018. június 8. 15:41 | behir

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ezen időszak alatt a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint a jármű-üzemanyagok ára nőtt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal beszámolójából.

Tizenkét hónap alatt, 2017. májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 3,8 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 14,3, a vaj, vajkrém 12,7, a száraztészta 9,6, a tejtermékek 7,5, a liszt 6,1 százalékkal drágult. A cukor 19,9 százalékkal olcsóbb lett. A legnagyobb mértékben, átlagosan 5,2 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt.

Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, jármű-üzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,3, ezen belül a jármű-üzemanyagokért 9,5 százalékkal kellett többet fizetni.

A szolgáltatások ára átlagosan 1,7 százalékkal emelkedett.

A háztartási energia 1,3 százalékkal drágult, ezen belül a tűzifa ára 13,2, a palackos gázé 3,6 százalékkal nőtt, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.

A ruházkodási cikkekért 0,8 százalékkal többet, a tartós fogyasztási cikkekért 1,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. Egy hónap alatt, 2018. áprilishoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal nőttek.

Az élelmiszerek ára szintén 0,6 százalékkal emelkedett, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 6 százalékos emelkedése következményeként. (E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,1 százalékkal csökkent.) A tojás 3,4, a cukor 1,3, a párizsi, kolbász 0,9, a sajt 0,8 százalékkal kevesebbe került.

Az egyéb cikkek ára 1,7 százalékkal nőtt, ezen belül a jármű-üzemanyagoké 4,2 százalékkal emelkedett.

A ruházkodási cikkek 0,6, a szolgáltatások 0,4, a szeszes italok, dohányáruk 0,3 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára nem változott. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,1 százalékkal mérséklődött.

A január–május periódusban az előző év azonos időszakához képest: a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal nőttek.

Forrás: vg.hu

Ezek is érdekelhetik

FEL