A bírósági végrehajtó csak utolsó eszközként értékesítheti az adós ingatlanát

2016. január 2. 10:05 | Horváth Szabolcs

Ne lepődjön meg, akinek néhány százezres tartozás esetén is végrehajtási jogot jegyeznek be az ingatlanára, autójára. Azt is tudnia kell azonban, hogy a vagyontárgy lefoglalása még nem azt jelenti, hogy azt értékesíteni is kell.

Mindenféle legendáriummal szemben, rendkívül csekély az ingatlanárverések száma Magyarországon – mondta a Kossuth rádió Napközben című műsorában Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke. Hangsúlyozta, hogy a fokozatosság elvének megfelelően, a bírósági végrehajtó a tartozás kiegyenlítésére csak utolsó eszközként, mintegy ultima ratióként értékesítheti az adós ingatlanát.

Schadl György szerint azonban a végrehajtónak a jogszabályok alapján jogerős bírósági döntés után „kutyakötelessége”, hogy az adós valamennyi fellelhető ingó és ingatlan vagyontárgyát feltérképezze és azonnal le is foglalja. A végrehajtási jog bejegyeztetése nem azt jelenti, hogy ezeket értékesítenie kell – arról kell gondoskodnia, hogy ha a kötelezett rosszhiszeműen akarna eljárni, akkor a tartozása rendezése előtt ne tudja a vagyontárgyait elidegeníteni.

A végrehajtási jog bejegyzése biztosítékként akkor is megtörténik, akár ingatlanra vagy kocsira is, ha az adós csak néhány százezer forinttal tartozik. A fokozatosság elve szerint azonban – amelyről a végrehajtási törvény rendelkezik – pénzkövetelés esetén a tartozás összegét a végrehajtó elsősorban bankszámláról, munkabérből tiltja le. Lukács Tamás, az MBVK alelnöke hozzátette, a rendelkezés célja, hogy csekély adósság esetén ne értékesítsék az adós talán legfontosabb vagyontárgyát, az ingatlanát.

Kator Zoltán ügyvéd megjegyezte, ha valaki tartozik, és erről jogerős ítélet született, akkor ne lepődjön meg, ha az adott összeget megpróbálják végrehajtani. A jogász szerint az adós akkor jár a legjobban, ha a perben megítélt pénzt önként megfizeti, mert, ha bírósági végrehajtó is bekapcsolódik az ügybe, akkor arra kell számítani, hogy a tartozás nagyjából a duplájára emelkedik a különböző pluszköltségek, díjak miatt.

Schadl György szerint ha már elindult a végrehajtás, az adósnak akkor is érdemes minél előbb lépnie, felvennie a kapcsolatot a végrehajtóval, hogy ne húzódjon az ügy, mert ezzel is csökkentheti a saját terheit. Ilyenkor a terhelt részletfizetést is kérhet – tette hozzá

FEL