A Belencéres közel 150 táncossal húzta össze a BÉTAZEN függönyét

2024. július 6. 19:50 | Such Tamás

A Belencéres Néptáncegyüttes gálaműsorával zárult szombat este a XLVIII. Békés-tarhosi Zenei Napok (BÉTAZEN). A Békés Megyei Príma Díjas és a Civilek a Városért Díjjal is kitüntetett együttes több generációval, közel 150 táncossal lépett fel.

– Hagyományosan, több évre visszamenőleg a BÉTAZEN rendezvénysorozat részeként a Belencéres néptáncegyüttes gálaműsora zárja ezt a nagyon szép és monumentális programsorozatot – mondja Okányi Mihály, a táncegyüttes művészeti vezetője. – A szervezőktől ez egy nagyon fontos és szép gesztus, hogy mi lehetünk a záróakkordja ennek a rendezvénynek.

 

Okányi Mihály – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

Hozzáteszi, hogy minden évben részt vesznek különböző versenyeken, ahonnan az utánpótlás csoportjaikból többen is nagyon szép eredményeket hoznak el. Szerénytelenül megjegyzi, ha ezt most felsorolnák, akkor nem férnénk bele az előre megbeszélt időkorlátokba.

– Nagyon köszönöm az utánpótlás együttesekben tevékenykedő kollégáim munkáját – folytatja –, és nagyon hálás vagyok a szülőknek is, akik kiállnak a gyermekeikért. Olykor, amikor már fáradtak vagyunk, és úgy érezzük, hogy nem bírjuk tovább, akkor a szülők is, a vezetőtársaim is, mindenki tud még egy nagy lenületet adni a csapatnak – úgy érzem ez a mai műsoron is látszódik. 

 

Galéria

 

Az együttes egyik legeredményesebb táncosa, ifjabb Mahovics Tamás táncos (címlapképünkön) idén három országos versenyen indult. – Az első januárban volt Egerben – meséli –, ahol sikerült a fődíjat, az Ezüstpitykés táncos címet elnyerni. Majd az iskolámmal, a Bartókkal Fóton voltunk egy tanulmányi versenyen, ahonnan szintén sikerült egy első helyezést és egy különdíjat elhoznom. Azonfelül áprilisban volt még egy nemzetközi legényes verseny Budapesten, ahol Aranybojtos táncos és a 2024-es év Legényes táncosa címet tudtam megszerezni.

Aláhúzza, a szüleinek köszönhetően – akik mindketten néptáncpedagógusok –, hogy ebbe a szép művészeti ágba született, és azért különösen hálás, hogy sosem erőltették rá a táncot, hanem saját magától választotta.  

***

A Belencéres közel 150 táncossal húzta össze a BÉTAZEN függönyét. Okányi Mihály kiemeli, külön öröm számukra, hogy szoros kapcsolatban állnak egy igen nagylétszámú együttessel, a Szarkalábbal. A Szarkaláb szülőkből és lelkes támogatóinkból alakult, akiknek a gyermekük itt táncolnak vagy táncoltak. Van olyan család is, amelyből mindenki: a gyerekek és a szülők is fellépnek.

 

További programok »

Kultúra

Bolygósztori és az Ásványok világa

A „Bolygósztori – a Naprendszer keletkezése meteorit mintákba rejtve” című kiállítás feltárja a naprendszerünk titkait. Ugyanakkor nem csak a világűrbe, hanem a Föld mélyébe is betekintünk az „Ásványok világa” című kiállítás kereteiben.
2024. július 14. 00:00
FEL