A Békés megyei idős otthonokban is elkezdték az oltást

2021. január 10. 10:42 | Kovács Dávid

A hétvégén is folytatódik a koronavírus elleni védőoltások beadása a 150-nél nagyobb létszámmal működő idősotthonokban. Békés megyében Orosházán, a Platán Idősek Otthonában adták be a vakcinát vasárnap reggel.

Jelenleg több mint hatvan olyan intézmény van az országban, amely több, mint 150 emberről gondoskodik. Ezekben az intézményekben minden idős és gondozó megkapja az oltást, aki jelentkezett, összesen több mint hétezren. Az oltások beadását a kormányhivatalok szervezik, ebben a munkában az egészségügyi szakemberek is részt vesznek.

Dr. Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott, a Békés Megyei Védelmi Bizottság elnöke arról tájékoztatott, hogy a megyében több mint 100 bentlakásos szociális intézmény található, ezek közül a hétvégén a 150 és 400 fő közötti lakószámmal rendelkező otthonokban indult el az oltás. Mint mondta, a tapasztalatok szerint zárt közösségekben, az idős otthonokban gyorsabban terjed a koronavírus, az ott élőkre is veszélyesebb a fertőzés. Hozzátette: ezt követően a többi szociális intézményben folytatódik az oltások beadása. Az oltási kedvvel kapcsolatban kiemelte, hogy mind a dolgozók, mind a bentlakók körében magas az hajlandóság, ám azok, akik már átestek a fertőzésen, nem kapják meg a vakcinát. Tájékoztatott arról is, hogy a Békés megyei intézményekben is megjelent a fertőzés, ám a megfelelő felkészültségnek, a dolgozók hozzáállásának és a protokollok betartásának köszönhetően megtették a megfelelő intézkedéseket, így ma biztonságosak és jó kezekben vannak az intézmények, legyen szó állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartásban működő otthonról.

- A Platán Idősek Otthonában jelenleg 144 gondozott él, az első hullám nem érintett minket, a második azonban már igen. Nagy az oltási kedv, több mint kilencven idős vette fel az oltást. Több mint ötven idős átesett a víruson, több mint harmincan éltek az oltás lehetőségével – fogalmazott az intézmény vezetője.

 

(Fotó: behir.hu)

(Fotó: behir.hu)

 

Bogárné Kiss Ildikó hangsúlyozta, hogy a lakók a jelenlegi szabályok szerint nem hagyhatják el az intézmény épületét, látogatási tilalom is érvényben van, ezt csak karácsonykor oldották fel a megfelelő szabályok betartása mellett. Hozzátette, hogy a dolgozók nemcsak a pandémia idején, hanem folyamatosan szerveznek kreatív programokat, jelenleg viszont csak kis csoportokban történik mindez.

A héten már az orosházi Dr. László Elek Kórház is oltópont lett, itt már szerdán elkezdték a munkatársakat beoltani a Pfizer oltóanyagával.

 

További programok »

FEL