800 millió forintot nyert a Körös-Maros Nemzeti Park

Az állatok téli tartásának körülményeit javítják

Szürkemarhák és házi bivalyok élőhelyének fejlesztésére nyert jelentős támogatást a Körös-Maros Nemzeti Park. A közel 800 millió forintos összegből az állatok téli tartásának körülményeit korszerűsítik. Mindemellett több mint 3 ezer hektáron járul hozzá a nemzeti park területén található kiemelt jelentőségű túzokélőhelyek kedvező feltételeinek megteremtéséhez, egyben a pannon szikes sztyeppék és mocsarak fenntartásához.

A parkban él a szürkemarha génállományának megőrzését szolgáló tehenek nagy része és itt van a hazai parkok közül a legtöbb őshonos magyar állat, így például a házi bivaly, magyar racka juh, szürkemarha és magyar kutyafajták is. Az elnyert támogatásból kialakítandó beruházás háromszáz bivalynak és hatszáz szürkemarhának biztosít majd élőhelyet, de más őshonos magyar állat is otthonra lelhet itt. 

Dr. Tirják László, a park igazgatója elmondta, hogy a beruházás azt a régi problémát kezeli, hogy korszerű és szép körülmények között megfelelő tájba illesztett épületcsoportban helyezzék el az itteni törzsállományukat. 

A nemzeti park Réhelyi Látogatóközpontja Dévaványa közelében van, a település és a park kapcsolata kiváló, a város igyekszik kihasználni a kedvelt turisztikai célpontban rejlő lehetőségeket – mondta el Valánszki Róbert a város polgármestere.

A térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy Békés megye az adottságai miatt mindig is kötődni fog a mezőgazdasághoz, az élelmiszer előállításhoz és a környezetvédelemhez, amely egyre nagyobb érték lesz. Dankó Béla véleménye szerint a megye jövőjét meghatározhatja, hogy ha az emberek tudatába úgy kerül be, hogy itt egészséges környezet van, vigyáznak arra az itteni emberek. Ha ezzel szembesülnek az idelátogatók, akkor Békés megye jó hírét viszik a világba.

A fejlesztésnek többek közt része az állatokat kiszolgáló épületek mellett egy gépszín, kútház, valamint a belső úthálózat és a közművek kiépítése is. A beruházás várhatóan 2019 végére fejeződik be.

Megosztás:

Címke: , , ,