7,8 százalékkal nőtt az élelmiszerek ára 2019 júliusához képest

2020. augusztus 12. 18:09 | behir

A fenti szám még nem minden, az idényáras élelmiszerek 17,1 százalékkal drágábbak voltak most júliusban, mint tavaly ilyenkor.

Júliusban az előző év azonos időszakához képest az élelmiszerek ára 7,8 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs) 17,1 százalékkal, a párizsié, kolbászé 16,1 százalékkal, a cukoré 14,5 százalékkal, a szalámié, a szárazkolbászé és a sonkáé 11,5, a tojásé 8,9 százalékkal lett magasabb – írja a HVG. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,3, ezen belül a dohányáruk, főként a termékkört érintő jövedékiadó-emelés miatt 9,7 százalékkal drágultak. A járműüzemanyagok ára 4,2 százalékkal csökkent.

Júniushoz képest a fogyasztói árak átlagosan 1,1 százalékkal nőttek júliusban. Az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal emelkedett, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 2,2 százalékos mérséklődése csak részben ellensúlyozta a nem idényáras élelmiszerek árának 0,4 százalékos növekedését. Az idényáras élelmiszereken belül a friss hazai és déligyümölcsök a korábbi évek júliusában megszokott árcsökkenésük helyett 3,3 százalékkal drágultak, a szezonalitástól eltérő árváltozást a kedvezőtlen időjárás miatti, a szokásosnál alacsonyabb kínálat okozta. A nem idényáras élelmiszereken belül az étolaj 2,2, a tojás 1,9, a tej 1,3, a kenyér 1,0 százalékkal drágább, a burgonya 6,4, a sertéshús 3,9 százalékkal olcsóbb lett.

A dohánytermékek jövedéki adója július 1-jétől emelkedett, amely a termékcsoport árának 1,4 százalékos növekedését eredményezte.

A szolgáltatások 1,4 százalékkal drágultak, ezen belül a közterületi parkolás ingyenességének megszűnése hatására az autópályadíj, illetve gépkocsi-kölcsönzés, parkolás díja 31,1, az üdülési szolgáltatásoké pedig 7,6 százalékkal magasabb lett. A járműüzemanyagok az olajárak és a jövedéki adó emelkedésének hatására pedig 8,1 százalékkal többe kerültek júliusban 2020. júniushoz viszonyítva.

Ha ez még nem lenne elég, az üzemanyagárak is emelkedtek szerdára. A benzin esetében az emelés mértéke bruttó 5 forint volt, a gázolaj ára pedig 2 forinttal változott. A 95-ös benzin literenkénti átlagára 366 Ft, míg a gázolaj ára 378 Ft, Békés megyében egyébként nagyjából 371 forintért tankolhatják a benzint, de helyenként drágább, valahol pedig olcsóbb. A hét második felében pedig a benzin még tovább drágulhat négy forinttal a Holtankoljak.hu szerint.

További programok »

FEL