7,5 százalékkal csökkent az uniós GDP

2020. május 17. 19:34 | behir

Egy londoni gazdaságkutató intézet felmérése szerint áprilisban rekord alacsonyra csökkent az euróövezeti gazdasági aktivitás mutatószáma.

A GDP, vagyis a bruttó hazai termék csökkenéséről az Európai Bizottság is beszámolt.  A testület májusi előrejelzése szerint az Európai Unió 2020-ban 7,7 százalékos GDP-visszaesést könyvelhet el, amelynek elsődleges oka a koronavírus-járvány. Statisztikák szerint 2021-ben ezt a zuhanást várhatóan egy 6,3 százalékos növekedés követi.

Elemzők szerint ez az úgynevezett V-típusú gazdasági visszapattanás azért következhet be gyorsan, mert a jelenlegi válság nem a gazdaság belső működési ellentmondásaiból ered, hanem a járvánnyal kapcsolatos védekezési intézkedések váltottak ki. A szakemberek szerint a  legnagyobb GDP-esés azokban az országokban várható, amelyek a turizmusból élnek. Így Görögországban 9,7, Olaszországban 9,5, Spanyolországban 9,4, Horvátországban pedig 9,1 százalékos lehet a 2020-as gazdasági visszaesés.

Fontos kérdés a foglalkoztatottság alakulása is. Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat által május 7-én kiadott jelentés az euróövezet 19 tagállamában 7,4 százalékos, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 6,6 százalékos emelkedést állapított meg a munkanélküliségi rátán. Az elemzések ezt az emelkedést az áprilisi általános gazdasági leállásnak tulajdonítják. Szakértők szerint a magyar gazdaság nagyban függ Németországétól, hazánkban ugyanis jelenleg a hatezer német háttérrel rendelkező vállalat közel 300 ezer embernek ad munkát.

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL