75 éves a békésszentandrási duzzasztó

75 éve áll a Körösök mentén élők szolgálatában a békésszentandrási vízlépcső, melynek falára Lampl Hugó emléktáblája mellé egy újabb került fel. Az ünnepélyes megemlékezésen a múlt, a jelen és a jövő fontos kötelékéről beszéltek a köszöntőt mondók.

Rengeteg ember gyűlt össze Békésszentandráson a duzzasztó mellett. Az ünnepélyes eseményen több vízügyi szakember emlékezett vissza a 75 évvel ezelőtt átadott vízlépcső fontosságára.

– 75 év egy emberöltő, ami nem csak az emberek, de az ember alkotta műszaki létesítmények életében is hosszú idő. Ha egy létesítmény 75 év múltán is problémamentesen működik, akkor az önmagában is ékes bizonyíték arra, hogy az egykori tervező- és építőmérnökök kiváló munkát végeztek – fogalmazott a Körös- vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Bak Sándor.

Magyarország kormánya idén tavasszal fogadta el a nemzeti vízstratégiát, a Kassai Jenő tervet. A szakemberek legfontosabb célja ezzel a vizeink nagyobb arányú visszatartása, a készletek növelése érdekében.

– Ez az a legfőbb cél, ami az elkövetkezendő években meghatározza a vízgazdálkodást 2030-ig. E cél mentén a kormány elé számos előterjesztéssel fogunk élni annak érdekében, hogy a korábbi évtizedekben megépült öntözőrendszereket újra felfejlesszük, és az öntözhető területek nagysága nőjön – mondta el az Országos Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Somlyódi Balázs.

Az igazgató továbbá hozzátette: Békés megyében már elkezdődtek a fejlesztések, ezek közül elsőként a körösladányi duzzasztót újítják fel.

 

 

Megosztás:

Címke: , ,