600 ezer forint alatt az egy lakosra eső évi jövedelem a Sarkadi Járásban

2018. július 10. 14:12 | behir.hu

A KSH adatai szerint 320 ezer forint felett a bruttó átlagfizetés Magyarországon. Alaposabban is górcső alá véve a helyzetet viszont kiderül, hogy a jól kereső kevesek húzzák fel az átlagot. Amennyiben pedig földrajzi bontásban vizsgáljuk a jövedelmi viszonyokat, még aggasztóbb a kép. A legszegényebb magyar településeken élők gyakorlatilag "vegetálnak".

320 ezer forint felett jár az átlagfizetés Magyarországon, egészen pontosan a bruttó átlagkereset 322 400 forint volt a január-április közti időszakban Ez nettóban havi 214 400 forint, ami a Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint 12,4 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez már kétség kívül szép summa, ugyanakkor statisztikai átlag lévén rendkívül csalóka. Kereseti tizedek szerinti megoszlás alapján vizsgálva a helyzetet ugyanis továbbra is egyértelmű, hogy a jól kereső kevesek húzzák fel az átlagot, míg

Tízből hat-hét magyar munkavállaló fizetése elmarad a 320 ezres bruttótól  - írja a penzcentrum.hu

Mint azt a fenti adat is jól példázza, hatalmas a szórás a béreket illetően Magyarországon. A társadalmi rétegek elszakadását viszont a földrajzi bontás mutatja leginkább. Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) nemrég publikált statisztikáit górcső alá véve ugyanis kiderül, hogy a legszegényebb magyar településeken élők gyakorlatilag "vegetálnak".

A "nyomorfalvakban" hozzávetőlegesen két és félszer kisebb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, mint a leggazdagabb járásokban. És hiába növekszik a gazdaság évek óta, szociális felzárkóztatásért küzdő magánszervezetektől származó értesüléseink szerint ez főként a tárgyi adományok számán, illetve a pénzügyi felajánlások mértékén látszik. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjának kommunikációs vezetője még tavaly decemberben nyilatkozta a Pénzcentrumnak, hogy a 31, leghátrányosabb besorolással rendelkező kistérségben, ahol jelen vannak, nem tapasztalják a javulást.

- Megkülönböztetjük a szegénységet és a nyomort, azt mondjuk, hogy a kettő között minőségi különbség van. Rengeteg nyomorban élő emberrel és családdal találkozunk, a legszegényebb helyekre megyünk el, olyan emberekkel és családokkal dolgozunk sokszor, akiknek nincs a hagyományos értelemben vett jövőképük, akik nem tekintenek a holnapra, nem számít nekik, hogy mi lesz másnap, és ez az anyagi helyzetükre, az életmódjukra, az egész életükre rányomja a bélyegét - mondta Romhányi Tamás.

A szegénység és/vagy társadalmi kirekesztődés szempontjából a gyermekek, a fiatalkorúak, az egyszülős családok, a munkanélküliek és a roma származásúak a legveszélyeztetettebbek. Illetve a statisztikákat látva az is egyértelmű, hogy egy régió életszínvonalát egyértelműen meghatározza az ott élők munkavállalási hajlandósága - már, ha akad egyáltalán munka a régióban, akármilyen.

A legszegényebb államigazgatási járásokban bőven 10 százalék felett van a munkanélküliségi ráta. Sőt, akad olyan járás is, ahol közel 16 százalékos ez a mutató (összehasonlításként, a leggazdagabb államigazgatási járásokban 3 százalék alatt mozog a munkanélküliségi ráta). De nézzük, hol a legkritikusabb a helyzet Magyarországon, illetve mennyiből élnek ott a legszegényebb magyar családok.

 

 

10. Ózdi járás

Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 600 217 Ft/év/fő

Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 310 154 Ft/év/fő

 

9. Gönci járás

Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 599 193 Ft/év/fő

Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 164 690 Ft/év/fő

 

8. Sarkadi járás

Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 589 773 Ft/év/fő

Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 229 522 Ft/év/fő

 

7. Bácsalmási járás

Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 587 157 Ft/év/fő

Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 298 950 Ft/év/fő

 

6. Vásárosnaményi járás

Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 576 503 Ft/év/fő

Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 269 708 Ft/év/fő

 

5. Fehérgyarmati járás

Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 574 626 Ft/év/fő

Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 203 199 Ft/év/fő

 

4. Cigándi járás

Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 570 245 Ft/év/fő

Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 176 519 Ft/év/fő

 

3. Csengeri járás

Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 566 039 Ft/év/fő

Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 209 849 Ft/év/fő

 

2. Kunhegyesi járás

Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 556 521 Ft/év/fő

Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 147 596 Ft/év/fő

 

1. Kisteleki kistérség

Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 555 255 Ft/év/fő

Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 228 919 Ft/év/fő

További programok »

Itthon

Németh Szilárd: A nemzeti konzultáció egy sikeres eszköz Brüsszelben

Orbán Viktor miniszterelnök sikeresebben tud tárgyalni Brüsszelben, amennyiben a lakosság részt vesz a nemzeti konzultációban – fogalmazott a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtökön Békéscsabán. Németh Szilárd szerint fontos, hogy akik Európában és helyben, akár itt, Békéscsabán szeretnék képviselni a magyar, illetve a helyi emberek érdekeit, azoknak szabadoknak, szuveréneknek kell lenniük.
19:42
FEL