50-es, 30-as, 20-as? – Milyen fényvédőt válasszak?

2022. június 2. 16:05 | Vári Bianka

Péntekre megérkezik az első nagyobb hőhullám, Békés megyében több helyen 32 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet. Ezzel együtt magas lesz az UVB sugárzás, amely hatására bőrünk könnyen leéghet, ezért a szakemberek szerint fontos a megfelelő fényvédelem.

A nyári kánikulában sokan szeretünk vízparton hűsölni, napozni, barnulni, és a legtöbb ember már tudja is a legfontosabb szabályt, amelyet annyiszor hallottunk: 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk napon.

Ez azonban nem elég a biztonságos barnuláshoz, ezért megkérdeztünk egy helyi kozmetikus mestert, mire kell figyelnünk. Majernyik Szimonetta elmondta, hogy bőrünk védelmével nemcsak nyáron, hanem egész évben foglalkoznunk kell, hiszen ez a legnagyobb felületű szervünk, a szervezetünk legnagyobb védelmi vonala.

– Egy kicsit jobban megijedünk, ha a májunkkal, vesénkkel, vagy bármi más szervünkkel van problémánk, a bőrünknél pedig, ha egy kicsit száraz, vagy pattanásos, azt nem vesszük annyira komolyan, de ez hiba, mindenképpen ápolni kell – húzta alá a kozmetikus.

Fontos tudni, hogy reggel és este is le kell tisztítani az arcbőrt, erre nyáron a különböző, könnyű, zselés arctisztító szappanokkal van lehetőség. Ezután tonikokkal lehet hidratálni az arcot. Nyáron a legfontosabb a fényvédelem, ezért fényvédőt is kell használnunk. Ezek kiválasztásakor figyelembe kell vennünk az alap bőrtípusunkat. 

 

fotó: Vári Bianka (behir.hu)

 

– Ha valaki nagyon világos bőrű, szeplős, leégésre hajlamos, akkor neki érdemes az 50-es fényvédő termékeket használni. De ha valaki bírja a napot, kreolos bőrű, és szeretne barnulni is, akkor elég a 20-as fényvédő is, a 30-as pedig átlagosnak mondható. Egyébként ma már szinte minden nappali arckrémben van fényvédő, de ezek nem rendelkeznek nagy fényvédő faktorral, ezért, ha valakinek érzékeny a bőre, mindenképpen kell kiegészítő termék – magyarázta.

Már nem fekhetünk ki egész napra a teraszra, és jöhetünk be este csokibarnán – folytatta a szakember. Imádnivaló a napsütés, de tudnunk kell, hogy az UVA és UVB sugarak nagyon erős hatással vannak a szervezetünkre, és leginkább öregítik a bőrt, de rosszabb esetben komolyabb problémákat, akár bőrrákot is tudnak okozni. Hozzátette, hogy ha valaki barnulni szeretne, azt az árnyékban is megteheti, fényvédőt azonban minden esetben ajánlott használni. Arcra magasabb védőfaktorú krémet, testre pedig olajat, naptejet javasol a szakember, ha pedig valakin anyajegyek vannak, azokat külön-külön be kell kenni.

Nagyon megosztó téma napjainkban a szolárium használata. A kozmetikus szerint azonban megfelelő használattal segítheti a bőrünk fényhez szoktatását.

– Ha betartjuk azt, hogy rövid időszakban szoktatjuk a bőrt, akkor mindenképpen jól járunk. Egyrészt, ha a téli időszakot nézzük, akkor fényt juttatunk a szervezetünkbe, a D-vitamin termelődését segítjük, és még a hangulatunk is jobb lesz. Ezért, ha tavasszal, időben elkezdjük a szoláriumozást, akkor felkészíthetjük a bőrt, hiszen elkezd melanint termelni, és ez nagyon jó fényvédelem a rendes napsugárzással szemben. Nagyon fontos, hogy nem szabad túlzásba vinni, be kell tartani az időkorlátot, és érdemes szolárium krémet is használni – emelte ki a szakember.

További programok »

FEL