3,5 millió könyvet olvasott el egy robot nőkről és férfiakról

2019. szeptember 5. 06:31 | behir

Az olvasás hat a gondolkodásunkra, és arra is, mit gondolunk a nemekről. Kutatók egy olvasórobottal elolvastattak 3,5 millió könyvet, amelyeket mind 1900 és 2008 között adtak ki. A kutatás során 11 milliárd szót elemeztek.

A cél az volt, hogy összegyűjtsék az összes melléknevet, amellyel az írók a férfiakat és a nőket jellemezték. Az eredmény pedig röviden az lett, hogy a könyvekben a nők gyönyörűek, a férfiak pedig jószívűek.
 
Amikor az írók pozitívan írtak a nőkről (vagy más hagyományos nemspecifikus főnévről mint lány vagy akár stewardess), akkor többnyire a fizikai tulajdonságaikat, illetve a külsejüket részletezték. Eközben a férfiakat a személyiségük erényeivel írták le. A Futurity megosztotta a kutatásban talált 11 leggyakoribb pozitív és negatív melléknevet nőkről és férfiakról.
 
A nőkről többek között úgy írnak, mint akik gyönyörűek, szexik, szűziesek, csodaszépek, bájosak, termékenyek, vagy éppen elnyűttek, meddők, zsémbesek, illetve soványak.
 
A férfiak ezzel szemben becsületesek, észszerűek, bátrak, kiválóak, alaposak, vagy ha gazemberek, akkor becstelenek, féktelenek, kegyetlenek, lusták, illetve megbízhatatlanok.
 
Isabelle Augenstein, a Koppenhágai Egyetem informatikai szakértő adjunktusa szerint a vizsgálatuk egyértelműen bizonyította, hogy a férfiak és nők jellemzésének különbsége nem csupán hiedelem, hanem a (szomorú) valóság. Ahogy a kutató kiemelte, ez azért számít, mert bár több könyvet évtizedekkel ezelőtt adtak ki, még mindig olvassuk őket, és ezáltal hatnak a gondolkodásunkra: többek között arra, hogyan tekintünk a férfiakra és a nőkre.
 
A kutatásnak természetesen megvannak a maga korlátai, például nem tud különbséget tenni a műfajok között, például hogy egy romantikus regényről vagy egy szakkönyvről van-e szó. A tudósok most azon dolgoznak, hogy ezekre a különbségekre is megoldást találjanak.

 

Forrás: hvg.hu

 

További programok »

FEL