300 éve szervezték újjá Békés megyét

2015. november 20. 17:44 | Zsíros András

Békés megye alakuló közgyűlését 300 évvel ezelőtt, 1715. július 23-án tartották Békés városában. Ebből az alkalomból ugyanezen a helyen november 20-án ünnepi közgyűlést tartottak, előtte pedig emléktáblát avattak Békéscsabán, a megyeházán.

Békés megye újjászervezése az egész országban is kivételes dolog volt. Ez volt az egyik fő gondolat azon az eseményen, ahol leleplezték a megyei önkormányzat épületére elhelyezett emléktáblát az újjászervezés 300. évfordulóján.

Dr. Turi-Kovács Béla, az Országgyűlés korelnöke elmondta, a török dúlás és az ezt követő kuruc-labanc harcok ezt a területet szinte teljesen pusztasággá tették. Úgy fogalmazott, Magyarországnak mégis volt elég ereje arra, hogy a királyi Magyarország területéről, a Szent Korona területéről jöjjenek ide új hazát kereső családok.

A korelnök szerint a terület legfájóbb problémája az elvándorlás. Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, az itt maradás lehetőségét kell erősíteniük a fiatalok számára, ezért az elmúlt 300 év után szeretnének újult erővel nekiállni a következő időszaknak. Emlékeztetett azokra a nehézségekre, amelyeket legyőzve tudták az elődök élhetővé tenni ezt a vidéket.

Az emléktábla-avatás után díszközgyűlésre került sor a megye egykori újraalakulásának helyszínén, Békés városában. Az újjászervezés 300. évfordulója komoly eredményre emlékeztet, hiszen akkoriban akár az is megeshetett volna, hogy a térség elszakad a magyar hazától – tudtuk meg Dr. Erdész Ádámtól, a Békés Megyei Levéltár igazgatójától. Mint elmondta, a háborúk után az udvari kamara egy tiszttartót nevezett ki, aki azt szorgalmazta, hogy ez a terület a szerb határvidékhez kerüljön.

A folyamatban azok a nemesek hoztak fordulatot, akik ahhoz, hogy megtarthassák itteni birtokaikat, megszervezték a megyét a magyar Szent Korona fennhatósága alá. A történelmi viharokat azok a tárgyi emlékek is felelevenítették, amelyekből a Munkácsy Mihály Múzeum rendezett be egy kiállítást az alkalom tiszteletére. A közgyűlésen adták át a „Polgárokért” kitüntető díjat, amelyet idén Babák Mihálynak, Szarvas polgármesterének ítéltek oda. Az ünnepséget a Békéscsabai Jókai Színház művészeinek műsora tette teljessé.

Zsíros András

 

További programok »

FEL