30 éve segíti a helyi vállalkozókat a vállalkozásfejlesztési alapítvány

2023. november 7. 16:05 | behir.hu

A vállalkozások Békésben is elengedhetetlen szereplői a gazdaságnak. A megújult Békés Vármegyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány tevékenységével vállalkozók, vállalkozások munkáját igyekszik segíteni. Siófoki Attilával, az alapítvány ügyvezető titkárával D. Nagy Bence műsorvezető beszélgetett a 7.Tv Aktuális magazinjában. 

– Honnan datálható az alapítvány indulása, mi volt a fő célkitűzés?

– A szervezet nagyon régi, 1994-ben alakult. Az akkori gazdasági minisztérium alapvető célja az volt, hogy egy olyan szervezetet hozzanak létre minden megyében – így Békésben is –, amelyek a kis-, és mikrovállalkozások elindítását tudják finanszírozni, támogatni. Ez a mikrohitelezési folyamat jelen pillanatban is zajlik. Azt gondolom, hogy ez egy sikertörténet, hiszen a portfoliónk óriási: nagyon sok Békés megyei vállalkozónak tudtunk segíteni. Ezt azért is merem mondani, mert 22 éve dolgozom az alapítványnál, sok vállalkozás megfordult a kezeim között. Úgy érzem, hogy valóban a gazdaság egy pici motorja tudunk lenni ebben a vármegyében.

 

– Jellemzően milyen profilú vállalkozásokkal dolgoztok, dolgoztatok együtt?

– Az alapítványnak több szolgáltatása, illetve projektje van. A legfőbb valóban a mikrohitelezési folyamat. De ha bejön egy magánszemély, egy kezdő vagy egy már aktívan működő vállalkozó, akkor térítésmentes tanácsadásban tudjuk részesíteni. Ez azért fontos, mert általában a magánszemélyek, illetve a vállalkozók sem tudják pontosan, hogy nekik milyen lehetőségeik vannak. Sokan szeretnének egy kis vállalkozást elindítani vagy fejleszteni, de nem nagyon tudnak hol kopogtatni. A mi ügyfélkörünk egy kereskedelmi bankba nem tud ügyfél lenni, mert mondjuk kezdő, nincs egy lezárt éve, kicsi a bevétele, katás, egyéni vállalkozó vagy éppen másodállású vállalkozó. Ezek a mikrovállalkozók bajban vannak, mert valóban nincsenek számukra elérhető támogatások, illetve a kereskedelmi bankok sem tudják támogatni őket. Ennek a célcsoportnak szinte a legkedvezőbb lehetőség a vállalkozásfejlesztési alapítvány. Aki odáig eljut, hogy egy beruházását meg kell finanszírozni, annak ott vannak ezek a mikrohitelek, melyekkel már 30 éve dolgozik az alapítvány. Szinte bármilyen vállalkozásnak bármilyen ötletét, beruházását le tudjuk finanszírozni. Ha például bejön egy kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozó, akkor neki az ingatlanvásárlástól, az ingatlanfelújításon keresztül, a használt vagy új eszköz beszerzésén át, egészen a forgóeszköz, tehát az árukészlet beszerzéséig mindent le tudunk finanszírozni. Ugyanúgy tudunk segíteni tehát egy kozmetikusnak, mint egy komoly építőipari vállalkozónak.

 

– Jelenleg a vármegyéből hány vállalkozással foglalkoztok?

–Jelenleg körülbelül 150 vállalkozás az, amelynek valamilyen hitelkonstrukcióból élő hitele van. Volt korábban 400 fős portfóliónk is, de leginkább a 150-300 vállalkozás a jellemző. Ez azt jelenti, hogy maximum 10 éves futamidővel lehet felvenni a hiteleket, és ebben az időszakban ennyi élő hitelünk van kihelyezve. Ami még fontos, hogy az évek során több mikrohitel-konstrukciót kiépítettünk, és jelenleg is több fut párhuzamosan. A helyi alapunk mellett ugyanis van egy országos mikrohitel alap is. Emellett van egy szabad felhasználású mikrohitel-alapunk, egy agrárhitel-alapunk, illetve egy úgynevezett kamatkedvezményes hitelalap. Ez utóbbiról pár gondolat: néhány önkormányzat belátta azt, hogy a vállalkozásfejlesztési alapítvánnyal való együttműködés az ő településeket gazdaságilag tudja segíteni. Ezen önkormányzatok a kamattámogatott hitelkonstrukcióban segítették úgy a helyi vállalkozókat, hogy a kamataikat ők finanszírozták le. A vállalkozónak tehát nem kellett a tőkekifizetés mellett a kamatokat is kifizetnie, mert azokat az önkormányzat felvállalta helyettük. Ez óriási segítség. Nem olyan sok pénzről van szó egy önkormányzat költségvetését tekintve, de azoknak a mikrovállalkozásoknak ez nagy segítség. A későbbiekben a nagyobb önkormányzatokat, ahol van komoly vállalkozói réteg a településen, meg fogjuk keresni. Bízom benne, hogy további együttműködésekre kerülhet majd sor.ű

 

– Fontos változások történtek nemrég a helyi alapítvány életében.

– Így van, ugyanakkor gyorsan le is szögezem, hogy a változások nem jelentettek akadályt a hétköznapokban, a szakmai munka ugyanúgy folyik tovább. Az egyik változás az elnevezésünket érinti: “Békés Megyéért…” helyett Békés Vármegyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány lettünk. A másik változás az én személyemhez kötődik: felkértek ügyvezető titkárnak, melyet el is vállaltam. Mivel kicsi apparátussal dolgozunk, így természetesen a projektmenedzseri tevékenységet sem adom fel.

 

– Mennyire vagytok “szem előtt”, hogyan éritek el a leendő vagy már működő vállalkozásokat?

– Régi szervezetről beszélünk esetünkben, nagyon sokan ismernek minket. A régi ügyfeleink közül sokan “visszajáró vendégek”: van, aki a negyedik, ötödik mikrohitelét veszi fel. A megelégedett ügyfél a legjobb ügyfél, ő ugyanis a partnereinek, a szomszédjának, az alvállalkozójának is tovább adja a hírünket. Emellett az önkormányzatok is tisztában vannak a tevékenységünkkel, rendezvényeken mi is képviseltetjük magunkat. Hamarosan elindul egy hat rendezvényből álló sorozatunk, amelynek egyik fő eleme éppen a mikrohitelezési folyamatok újdonságait mutatja be. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és Orosháza Város Önkormányzata esetében élő szerződésünk van a kamattámogatott hitelezésre. Mindkét önkormányzat felismerte, hogy a vállalkozásfejlesztési alapítvány együttműködésével segíthetnek a helyi gazdaságnak. Visszautalva a változásokra, van egy harmadik, nem kevésbé fontos dolog is: csökkenteni tudtuk a kamatainka. Ez azért is fontos hír, mert az elmúlt időszakban itt volt a covid, a háború, de például a jegybank is megemelte az alapkamatot, a kereskedelmi bankok pedig a kamatokat. Erre az alapítványnak is reagálnia kellett, tehát mi is felemeltük pár százalékponttal a kamatot. Most azonban olyan gazdasági helyzet alakult ki, hogy ezeket a magas kamatokat egyszerűen nem tudják megfizetni a vállalkozók. Erre reagáltunk a csökkentéssel, nem titkolva, hogy új ügyfeleket nyerjünk meg.

 

– Az érdeklődők hol találhatnak meg titeket személyesen? 

– Több mint 8 éve Békéscsabán, a Gyulai út 1. szám alatt tevékenykedünk, a 2. emeleten. Ezt a vármegyei önkormányzat által hasznosított ingatlant hamarosan felújítják, a munkálatok közel egy évet fognak igénybe venni. 2024-ben tehát át kell költöznünk egy másik ingatlanba, ez az Andrássy út és a Kinizsi utca sarkán lévő ingatlan. A régi Eötvös iskola épületéről van szó. De november 30-ig még a régi irodánkba várjuk leendő és szerződött ügyfeleinket.

További programok »

Itthon

FEL