269 mintával neveztek az idei Év Méze versenyre

2020. november 28. 07:28 | Sipos Gábor

A szakemberek szerint katasztrofális évet tudnak maguk mögött a méhészek, ugyanakkor az öröm, hogy a méz minősége nem marad el az elmúlt évekétől. Legalábbis ez derült ki az idei, Gyulán megrendezett Az Év Kiváló Méze Mézverseny előválogatóján.

A kilenc zsűritag összesen 269 mézmintát vizsgált a 11. Év Kiváló Méze Verseny első körében. A helyszín a gyulai Civilek háza volt, ahol eldőlt, hogy mely mézminták kerülnek a további laboratóriumi vizsgálatokra. Erre szükség van, hiszen ezeken a vizsgálatokon derül ki, hogy a beküldött versenyminták megfelelnek-e a szigorú követelményeknek.  

Az ítészek az akác-, a repce-, a napraforgó- és a vegyesvirágméz, valamint az egyéb mézkészítmények kategóriájában is rangsort állítanak. A verseny zsűrijében mindössze egy hölgy képviselte a szebbik nemet, ő viszont már 10. alkalommal vesz részt az eseményen, mint zsűritag. Karádiné Dudás Magdolna kérdésünkre elmondta, hogy kifejezetten jó minőségűek a versenyre beküldött mézek.

- Pozitív a véleményem, évről évre látszik a fejlődés. Itt nemcsak a csomagolásra gondolok, hanem érződik, hogy a méz egyre tisztább minőségű, egyre jobban kezelik a méhészek. Az adott minta ízvilága egyre jobban megfelel annak a fajtának – hangsúlyozta a zsűritag.

Az idei esztendőt a méhészek feketével jelölik, ugyanis a mézhozam messze átlag alatti. A hungarikumnak számító, csak a Kárpát-medencében előállítható tiszta akácméz, mindössze harmada a szokásos mennyiségnek.

- Én úgy gondolom, hogy a méhészek megtették, ami tőlük tellett, tehát figyeltek a technológia során arra, hogy a minőség ne változzon. Nyilván a mennyiség kevesebb idén, de a minőség az, amire építhetünk. A mai verseny elsőkörös zsűrije is szerintem igazolja majd, hogy jó minőségű mézek kerültek hozzánk – mondta Árgyelán János versenyigazgató. Kiemelte, hogy a magyar méhészek 2020-ban csak három mintával küldtek kevesebbet, mint az előző évben.

A verseny első köréből továbbjutó mézek laboratóriumi vizsgálatra kerülnek és ezt követően, jövő hét pénteken a második körben, a döntőben dől el a végső sorrend. A nyertes büszkén használhatja az Év Méze megnevezést, illetve a legjobb méhészeknek a partnerek segítségével igyekeznek rangos nyereményeket kiosztani.

A díjkiosztót - a pandémiás intézkedéseknek megfelelően - online rendezik december 12-én. A verseny rendezői az interneten élőben közvetítik az eseményt.

FEL