25 éves a Békéscsabai Előre Úszó Klub

2016. augusztus 10. 16:44 | behir.hu

Idén ünnepli 25. születésnapját a Békéscsabai Előre Úszó Klub. A sportág már korábban is nagy sikerrel működött a megyeszékhelyen, akkor még Spartacus néven. A 1991-ben alapított Előre a kerek évforduló kapcsán ünnepséggel várja az egykori és jelenlegi sportolókat és az érdeklődőket.

A Békéscsabai Előre Úszó Klubot 1991-ben alapították. Persze ez nem azt jelenti, hogy csak ettől fogva létezett volna a sportág a megyeszékhelyen, hiszen az egykori nagy mamut egyesület, a Békéscsabai Előre Spartacus SC volt a jogelőd. Annyira régi időkre tekint vissza a vizes sportág Békéscsabán, hogy már 1927-ben Európa-bajnoki helyezettet jegyezhetett a város sporttörténete. Mégpedig az első „komoly” úszó Ulrich János volt, aki a bolognai kontinensviadalon ötödik lett a 100 méteres hátúszásban. Akkoriban persze csak néhány űzték a sportágat, a spartacusos időszakban már száznál több gyerek tempózott az Árpád fürdőben, az 1991-es alapításkor pedig 145. Napjainkban mintegy háromszáz fiatal és felnőtt versenyző, illetve előkészítős ját rendszeresen edzésekre az Árpád fürdőbe, illetve a belvárosi iskola kis uszodájába. Ma pedig már több mint háromszázan sportolnak a klub kötelékeiben, ahol az úszásoktatásra is nagy hangsúlyt fektetnek.

- Úgy gondolom, hogy az úszás egy olyan alapsportág, amivel mindenkinek meg kell ismerkednie, ha nem is versenyszinten, de biztosan tudjon úszni. Ha a szülő nyáron elengedi a gyereket osztálykirándulásra vagy strandra barátokkal, akkor ne kelljen aggódni. Mi erre törekszünk az úszásoktatás folyamán és amikor a turnusok záródnak, akkor megpróbáljuk a tehetségesebb gyerekeket az utánpótlás felé irányítani – fogalmazott Szarvas János edző.

Szabados Béla három olimpián vett részt: a nyitány Barcelona volt, majd következett Atlanta és Sydney. Nem kevesebb, mint 14 alkalommal volt felnőtt magyar bajnok és 12-szer javította meg gyorsúszásban a hazai rekordot a 100, a 200 és a 400 méteres távon. Volt rövidpályás magyar bajnok is. Az 1991-es Athéni Európa-bajnokságon tagja volt a bronzérmes 4x100 méteres magyar vegyes váltónak, majd egy évvel később a barcelonai olimpián hatodik lett a váltóval. Erre rátettek még egy lapáttal: 1993-ban a sheffieldi Eb-n már ezüstérmesek voltak. 1997-ben Messinában az Universiade aranyérmes lett a 200 méteres gyorsúszásban, ezüstös a 400 méteres távon. Ugyanebben az évben a sevillai Európa-bajnokságon bronzérmes 200 gyorson. 2000-ben az athéni rövid pályás világbajnokság pedig aranyat zsebelt be 200 m gyorson. Ugyanezen a távon Világ-kupa győztes volt 400-on pedig második.

Az évfordulós ünnepséget augusztus 19-én pénteken rendezik az Árpád-fürdőben, ahová a klub minden korábbi kiválóságát meghívták. Külföldről várják Szabados Bélát, aki három olimpián vett részt, Szentesi Szabolcs 100 és 200 méteres hátúszásban harcolt ki többször is magyar bajnoki címet. Fehérvári Júlia volt az első Békés megyei hölgy, aki áttörte bűvös egyperces határt a 100 méteres női gyorsúszásban, miközben magyar bajnok címet is elért. Napjaink „ügyeletes zsenije” Bohus Richárd, aki négy évvel ezelőtt bronz-, idén ezüst- és bronzérmes lett az Európa-bajnokságon, Rió pedig a második olimpiája.

- Az érdeklődőket már délután 3-tól sportos programokkal, búvárkodással és szárazföldi játékokkal várjuk, majd az ünnepi visszaemlékezés után Bohus Richárd idézi fel a riói élményeket. 17 órától egy kis megvendégeléssel, finom ételekkel várjuk az ünneplőket, az estét pedig a Pribojszki Mátyás Ban koncertje zárja – emelte ki Lázár Olga vezetőedző.
 

FEL