2023-ban is lesz babaváró, marad a CSOK is

2022. július 31. 08:30 | behir.hu

Sokan arra számítottak, hogy az év végével több családtámogatási intézkedést is kivezet a kormány. Most viszont kiderült, hogy a háborús veszélyhelyzet nem veszélyezteti a családtámogatásokat a jövő évi költségvetésben.

Az egyébként az idén év végével kifutó programok, mint a babaváró támogatás tehát legalább még egy évig biztosan elérhető lesz a gyerekes, illetve a gyereket vállaló családok részére. Megmarad az otthonteremtési támogatás, vagyis a CSOK, a családi adókedvezmény, az első házasok adókedvezménye és a diplomás gyermekgondozási díj is. Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos heti rádióinterjújában egy további lényeges, lakhatási célú intézkedés meghosszabbítását jelentette be: az építőipari 5 százalékos áfakulcsot két évig még biztosan hatályban tartja a kabinet.   

A Bank360.hu a fejlemények kapcsán kiadott értékelésében ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a szintén az év végén lejáró lakásfelújítási támogatás sorsa még kérdéses. 

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy a CSOK kedvezmények változatlan feltételekkel maradnak-e meg, így például a babaváró hitel összege, a CSOK támogatási összege és a vele együtt igényelhető kedvezményes, fix három százalékos hitel összege és kamata.

Szakértők szerint egyedül a babaváró és a falusi CSOK az, amelynek a fenntartásához jogszabályt kell módosítani. A többi esetében erre csak akkor van szükség, ha módosítanak a feltételeiken.

Forrás: VG

További programok »

Itthon

Mutasd a ruhád, megmondom... hogyan hasznosítsd újra!

A mai világban már napi téma a fenntarthatóság, de a ruhaipar még nem tartozik a legfenntarthatóbb iparágak közé. Mengyán Eszter a Békés Megyei Könyvtárban tartott foglalkozásán olyan módszereket, lehetőséget mutatott meg az érdeklődőknek, amelyek klímasemleges alternatíváknak nevezhetők.
08:06
FEL