2020 divatja lehet a gatyapőc

2020. január 4. 14:12 | Gyemendi Réka

A brit Guardian írta meg, hogy jövőre a jelek szerint divatba jöhet egy, a férfiasságot karikatúraszerűen kiemelő, de kevésbé ismert ruhadarab, vagyis a gatyapőc. 

Ezt a szót egy gyanús online szótárban találtam, az angol eredetije a codpiece, ami egy olyan ruhadarab neve, ami ezelőtt utoljára az 1540-es években, vagyis majdnem egy fél évezrede volt divatban. 

A pőc talán legismertebb ábrázolása VIII. Henrik angol király Hans Holbein által festett híres portréján látható:

 

 

Azért jöhet most divatba ez a darab, mert annak modernizált változata egy nagyon híres luxuscég és egy ismertebb dizájner 2020-as kollekciójában is szerepel. A tervező az amerikai Thom Browne.

A Guardian szerint a pőc nem annyira viselőjének termékenységére, mint annak vélt vagy valós hatalmi helyzetére utalt a maga korában. Érdekes megfigyelni, hogy Holbein híres képének kompozíciós centrumában is maga a pőc áll. 

A pőc a kortárs popkultúrának is régóta része, ha nem is állt mindig a középpontban annyira, mint jövőre fog. Ilyesmit viselt például Darth Vader és Michael Jackson is. 

A divatszekértők csak azért nem lepődtek meg a pőc feltámadásán, mert a női divatba egy ideje már betört a reneszánsz retró.

 

Forrás: 444.hu

 

További programok »

Kultúra

Éneklő kórus – 7 intézmény diáksága lépett fel a Csabagyöngyében

Csütörtökön a Békés vármegyei minősítő hangverseny és ifjúsági kórustalálkozón 7 intézmény képviseltette magát Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az eseményen Forczek Győző az intézmény igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket, ezután a közös éneklés idén sem maradt el.
09:40
FEL