2018-ra készül el a Szent István szobor

2016. március 30. 14:05 | Horváth Szabolcs

Már többször hírt adtunk arról, hogy új műalkotás épül Békéscsaba megújult főterén. Szent István király bronz szobrát Szűz Máriával kiegészülve 2018. augusztus 20-án leplezik le. Többen úgy vélik, Békéscsaba kap még egy oltalmazót.

A Szent István szobor gondolata Dr. Kerekes Attila fejében fogalmazódott meg. Az önkormányzati képviselő elmondta örült, hogy a képviselők egyöntetűen a kezdeményezés mellé álltak.

-  Békéscsaba még kap egy oltalmazót. Nem csak az ország vezetésében, a helyi emberek tudásában, szorgalmában, hanem még egy ilyen kozmikus segítséget is kapunk, hogy még 1000 évig álljon Békéscsaba és egyre szebb legyen- nyilatkozta az önkormányzati képviselő. 

A szobrászok szerte az országból 27 pályamunkát küldtek el a pályázatra. A szakavatott zsűri a legjobbat választotta ezek közül. Van, aki szerint a hit és a nemzet összekapcsolódását jelképezi a szobor.

- Méltatlan bár, de Szent István utódaiként elgondolhatjuk, hogy mi mit teszünk ezért a hazáért, ezért a városért. Remélem, sokan teszünk, minél többet, minél jobban. Ezt fogja sugallni ez a szobor is- hallottuk Kiss Tibortól Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármesterétől.

Szent István király országalmával a kezében ajánlja fel Szűz Máriának Magyarországot. Ezt a jelenetet ábrázolja majd a bronz és gránit alkotás, ami a szobrász szerint nem fog hasonlítani a tükörfényes gránit művekhez.

- A sajátossága a gránitnak is inkább az a fajta lepusztulás, amit több ezer év alatt a természet elvégez. De ettől a formája olyan amilyennek az ember megtervezi. Derékszög az derékszög, csak éppen sokkal bársonyosabb, selymesebb a felülete és nem egy rideg gránit, bronz kompozíció jön így létre- mondta a szobrász Máté István

A szobrot 2018. augusztus 20-án a nagy közönség is láthatja majd egy ünnepi, avató ceremóniával egybe kötve.

További programok »

FEL