17 éves az Irodalmi Estek – A Kormányhivatalban ünnepeltek

2023. február 8. 07:30 | Hidvégi Dávid

17 évvel ezelőtt indítottja útjára a Békéscsabai Irodalmi Esteket Frankó Attila, a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke. A jeles évfordulót ezúttal egy különleges helyszínen, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Beliczey termében tartották meg.

–  Békés Vármegyei Kormányhivatalról még csak egy hónapja beszélhetünk, de ha egy 80, 100 vagy 200 évvel ezelőtti ember hallaná, akkor teljesen természetes lenne. A mai embernek talán még kicsit furcsa, de azt gondolom nagyon jól teszi, az a nemzet, az az ország, amely visszatér gyökereihez, mert tudnunk kell, hogy honnan jöttünk és hová tartunk – kezdte ünnepi köszöntőjében Takács Árpád főispán. Mint mondta: napra pontosan 17 éve született meg az Irodalmi Estek, így jövőre eléri a nagykorúságot. A főispán ezek után visszatekintett az elmúlt 200 évre.

 

Dr. Takács Árpád, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főispánja

 

– 200 év alatt rengeteg mindenen átment a magyar nemzet, 1848-49-ben volt a forradalom és szabadságharc, aztán túléltük a megtorlásokat, majd jött az 1867-es kiegyezés. Következett az aranykor, majd a sajnálatos első világháború. A nemzet túlélte a gyalázatos Trianoni békediktátumot és a második világháború borzalmait. 1946-ban egy halvány reményként létrejött a köztársaság, de gyorsan vége lett, jöttek a kommunisták és a padlássöprések. 1956 borzalmai miatt több százezer magyar külföldre kényszerült és 1990-ig várni kellett arra, hogy szabadon éljünk szabad magyar honban – hangsúlyozta.

Az Irodalmi Esteken ezúttal éppen a 200 éve, 1823-ban született Petőfi Sándor és Madách Imre műveiből olvastak fel. Takács Árpád kiemelte: a Himnuszunkat is ebben az esztendőben írta meg Kölcsey Ferenc. Az eseményen megemlékeztek a 115 éve született, a hidrogénbomba atyjának is nevezett Teller Edéről is.

 

Megtelt az egész Beliczey terem

 

Az esemény főszervezője szerint ez a 17 év nagyon gyorsan eltelt és külön megköszönte a Békés Vármegyei Kormányhivatalnak, hogy lehetőséget biztosított a jeles évfordulón az Irodalmi Est megtartására. Frankó Attila úgy fogalmazott: egy-egy Irodalmi Est a magyar nyelv és irodalom ünnepe.

– Legutóbb Tőkés László püspök említette nekem, hogy nem tud róla, hogy a Kárpát medencében lenne hasonló felolvasó est. Én nagyon remélem, hogy van, csak nem tudunk róla –  tette hozzá. Kiemelte: ezúttal is Horváth Szabolcs műsorvezető, és Réger Wanda színművészek segítették, de azúttal egy ifjú tehetség Paulik Tamás és régi barátja dr. Ignácz Mihály is csatlakozott a felolvasó esthez.

 

További programok »

FEL