150 éves az Erkel Ferenc Múzeum

2019. január 6. 14:02 | behir

Mogyoróssy János gyulai nemesember, gazdatiszt 150 éve, 1868-ban hozta létre az Erkel Ferenc Múzeumot. Ez harmadik legrégebben alapított vidéki múzeumunk. Az évforduló alkalmából időszaki kiállítás látható a gyűjtemény jeles darabjaiból és eddig be nem mutatott műtárgyakból.

A gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban látható tárlat célja a múzeum sokszor viszontagságos történelmének, munkatársai áldozatos munkájának, a több tízezer műtárgy kiemelkedő elemeinek és a térség történelmének méltó bemutatása. A Kincsek őrzője című időszaki tárlat az állandó kiállítás egyedi modernségéhez igazodva épült. A múzeum történeti, régészeti és néprajzi szakágának műtárgyait modern, 21. századi interaktív eszközökkel, installációkkal, látványos vizuális hatásokkal hangsúlyozva mutatja be. A történeti gyűjtemény gazdag fotótárából származó válogatott felvételek érdekes részletei például egy mobil applikáció segítségével láthatóak.

A múzeum korábbi épületeit úgy fedezhetjük fel, ha az épületek makettjeit a térképen egykori helyükre tesszük. Gyulán és környékén gyűjtött népdalokat, interjúfelvételeket is hallgathatunk nem szokványos eszközökön, amit aztán méhkeréki román tánclépések tanítása egészít ki.

 

Erkel Ferenc koszorúja

A gyűjtemény legyik legkülönlegesebb műtárgya az a színarany koszorú, amelyet Erkel Ferenc 1888-ban, fél évszázados karnagyi jubileumán, a nemzet ajándékaként kapott. De láthatjuk Erkel 1849. január 1-én kelt kéziratát, vagy azt a több mint 2500 éves, kora vaskori bronz sisakot, amely 1872-ben Endrődnél került elő, és megjárta az 1889-es párizsi világkiállítást is.

A tárlat 2019. szeptember 8-ig látható a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban.

 

Forrás: kultura.hu

További programok »

FEL