Zámbó Jézusról szóló képei Gyulán

2016. május 10. 08:26 | Fekete Kata

Május 13. és június 10. között immár Gyulán is megtekinthető lesz a Jézus életét bemutató rendhagyó országjáró tárlat. A kortárs alkotók, Aknay János, ef Zámbó István és Tábori Csaba alkotásaiból álló egyedülálló kollekció Matula Péter

kezdeményezésére jött létre. A művészetpártolóként és ötletgazdaként is említhető Matula Péter évekkel ezelőtt három kortárs képzőművész-nagyágyút bízott meg azzal a nem mindennapi feladattal, hogy kötöttségek nélkül, szabadon asszociálva, ki-ki a saját stílusa és formavilága szerint fesse meg az általa kiválasztott evangéliumi részleteket. Az ötlet nyomán számos formabontó műalkotás született. Az igazi kuriózumként jellemezhető kiállítást idén – a gyulai állomást megelőzően – osztatlan sikerrel mutatták be Salgótarjánban, Gyöngyösön, Szegeden és Szolnokon is. 

 

Matula Péter honi festőket imitál

Matula Péterről tudható, hogy 1979 óta él Svédországban, ahol több más művészetpártoló tevékenység mellett egy művésztelep létrehozatala, megalapítása is a nevéhez fűződik. Honi festőket invitált, leginkább szentendrei alkotókat látott vendégül, s ahogyan fogalmaz: „nagyon jó barátság alakult ki az Aknayval, Öcsikével és a Táborival is.” – A sajátos kísérletként is felfogható akció eredetileg Öcsikével (ef Zámbó Istvánnal) kezdődött, a 2001-es esztendőben – mondja, hozzátéve: kezdésként őt kérte meg arra, hogy 21 témában alkosson, készítsen bibliai, Jézus életének részeit bemutató sorozatot.

- Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy óriási sikere van a kezdeményezésnek. Különösen hangsúlyos jellemző, hogy Aknay János, Tábori Csaba és Öcsike megújult, friss stílust hozott, megtartva természetesen a korábban már ismert és elismert jegyeiket. A szakma és az újdonságokra nyitott műkedvelő közönség egyöntetű sikerrel, lelkesedéssel fogadta a koncepció szülte alkotásokat. Külön érdekességként elmondható, az összesen tizennégy magyarországi helyszínen megjelent művészettörténészek mind, kivétel nélkül elcsodálkoztak azon a momentumon, hogy ef Zámbó egyáltalán belefogott egy ilyen jellegű dologba. Azt is el kell mondanom, sajnos a mai kortárs magyar művészet nincs megfelelően értékelve, nem övezi túlzottan nagy érdeklődés, ennek ellenére sikerül az újabb és újabb helyszíneken fokozott aktivitást kiváltanunk. A Gyulán is bemutatandó modern, kortárs ikonok egyedi, különleges hangon szólnak a közönséghez, melynek köszönhetően mind a szakértők, mind a laikus érdeklődők örömüket lelhetik bennük - mondta Matula Péter.

 

Akay János és efZámbó István

Aknay János 1949. február 28-án született Nyíregyházán, alkotói tevékenységét 2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, 2002-ben Munkácsy-díjjal, 2010-ben pedig Kossuth-díjjal ismerték el. ef Zámbó István 1950. január 3-án született Salgótarjánban, 2000 óta érdemes művész, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át, míg 2010-ben Munkácsy-díjat kapott. Tábori Csaba, vagy másként tábori csaba 1960. július 24-én született Sztálinvárosban, azaz Dunaújvárosban (1951 előtt Dunapentele, 1951–1961 között Sztálinváros). Mint mondja, a díjakról, kitüntetésekről, elismerésekről a művészettörténészek hivatottak dönteni. A kiállításhoz rajz-és festménypályázati felhívás is kötődik: a kiírás 3-4., 5-6. és 7-8. osztályos tanulóknak szól, nevezni a kiírásban szereplő 21 bibliai történet megjelenítésével lehet. A pályamunkákat A3-as és A4-es méretben, technikai megkötés nélkül, installálható formában, paszpartuzva várják az Erkel Ferenc Művelődési Házban.

 

A kiállításhoz előadássorozat is kapcsolódik:

- Május 14, 18 óra, Kohán képtár – A szeretet biztosítéka Fürj György lelkész, teológus

- Május 20, 18 óra, Művelődési Ház, 103-es terem – A megbocsátó Jézus Osvald László lelkész, teológus, közgazdász

- Május 21, 18 óra, Kohán képtár – Jézus, a Názáreti Palotás Kristóf lelkész, teológus

- Május 27, 18 óra, Művelődési Ház, 103-es terem – A zsidó Jézus Zámbó Zoltán vallástudós

-Május 28, 18 óra, Kohán képtár – A kereszt ikonográfiája Zámbóné Dr. Kocić Larisa, egyetemi oktató, SZTE BTK

- Június 3, 18 óra, Művelődési Ház, 103-es terem – Jézus és a samáriai asszony - avagy mit eredményez egy személyes találkozás Jézussal? Ócsai Tamás lelkész, teológus

- Június 4, 18 óra, Kohán képtár – Miért halt meg Jézus? Drs. Kormos Erik újszövetség tanszékvezető teológiai tanár

Az előadásokra a belépés díjtalan.

FEL