Ybl nyomában

Békéscsabára érkezett az Ybl épületeit bemutató kiállítás. 

Békéscsabára érkezett az Ybl makettkiállítás, valamint a Ybl épületsorsok az Unger-háztól a Kálvin térig cmíű installáció. A Békés Megyei Könyvtárban megtekinthető vándortárlat szeptemberig várja az érdeklődőket.

Két kiállítást is magába foglal a Békés Megyei Könyvtárba érkező Ybl tárlat. Az egyik része az úgynevezett Ybl makettkiállítás, melyet 2014. októberében mutattak be a nagyközönségnek a Magyar Nemzeti Múzeumban. A másik része, melyet a Fővárosi Levéltárban mutattak be először, az „Ybl épületsorsok az Unger-háztól a Kálvin térig” címet viseli. A két kiállítás szervesen összefonódik.

A maketteket a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar hallgatói készítették, az installációhoz szükséges forrást pedig a Fővárosi Levéltárban található hagyaték biztosította. A jelenlegi helyszín a tizenharmadik a sorban. Jártak már Székesfehérváron, Ybl szülőhelyén, a Dunántúlon, Gödöllőn és még a határon túl is.

Az Ybl hagyaték több mint 6000 tervet tartalmaz. Dr. Kenyeres István, a Budapest Főváros Levéltárának az igazgatója úgy fogalmazott, hogy ez az egyik, ha nem a legnagyobb építészeti hagyaték, ami fennmaradt magyar építésztől. A levéltár évtizedek alatt restaurálta, digitalizálta. A virtuális archívum a levéltár honlapján elérhető, ezen az oldalon valamennyi Ybl Miklós által keletkeztetett tervrajz nagy felbontásban megtalálható és tanulmányozható. Az átfogó adatbázisban egyebek mellett Ybl és a családja történetére vonatkozó dokumentumok is megtekinthető.  A terveket az 1970-es évektől kezdve restaurálták, az adatbázis-építés és digitalizálás a 90-es évek végén kezdték el. A mai napig vannak olyan tervek, melyeket nem tudnak azonosítani, ehhez kérik a felhasználók közreműködését.

A makettek a világi épületekből készültek – mondta el, dr. Markó Balázs a Szent Istvánj Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar dékánja. A maketteket egy kisebb lyukon keresztül lehet megtekinteni, aminek köszönhetően más fókuszt kapnak az épületek, így sokkal közelebbről látjuk a megteremtett világot. Az apró részletek felértékelődnek. A maketteket alapszakos tanulók készítették építészettörténet tantárgy keretén belül.

Ybl azt a pályát, ami az elismerést hozza, elég későn kezdte meg. Mindig érzékeny a helyre és a formára és van egy olyan stílusérzéke, ami a historizáló építészetben elengedhetetlen – fejtette ki a hozzá a dékán. Például a dobozi Magtár épületében olyan arány- és formaérzék van, ami nagyon jól megmutatja azt, hogy egy mezőgazdasági épület építészetében is benne van az a fajta alkotói erő, amit ő képvisel. Az egységben való látás, gondolkodás jellemző rá. Korának egyik legjobb mérnöke is – tette hozzá dr. Kenyeres István. Nemcsak mint formaérzékkel megáldott építőművész, hanem mint jó mérnök is – így aztán a két világ egymással összekapcsolódva hozza létre a tényleges építészeti produktumot, ami összekapcsolódik a magyar építés egy aranykorával, a dualizmus utáni kiegyezés korával. Anyagi és szerkezeti eszköztárban is bővül a tárház. Ybl Miklós ezt az eszköztárat, gondolkodásmódot szintetizálva alkot.

A tárlat szeptember végéig várja az érdeklődőket a Békés Megyei Könyvtárban. 

Megosztás:

Címke: , ,