VSZ: a kormány megszüntetheti a szombati készenléti munkáért járó pótlékot

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint a kormány hamarosan tárgyalhat a Munka törvénykönyve módosításának tervezetéről, amelynek egyik pontja megszűntetné a szombati készenléti munkáért járó pótlékot. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének véleménye szerint a munkáltató, a MÁV állna így bosszút a dolgozókon.

A VSZ szombati közleményében az áll, hogy a tervezett törvénymódosítás után a készenléti jellegű munkakörben dolgozókat szombaton és vasárnap is munkára lehetne kényszeríteni, pluszdíjazás nélkül. A közlemény szerint így tízezreket fosztanának meg a pótléktól, amely azoknak jár, akiket úgy rendelnek készenléti munkára szombaton, hogy utána vasárnap, rendes munkaidőben kell dolgozniuk.

Emlékeztettek, hogy a MÁV-csoportnál – egy bírósági döntés nyomán – éppen most kell kifizetni mintegy 5 milliárd forintnyi elmaradt pótlékot az ilyen munkakörben foglalkoztatottak számára. Szerintük összefüggés van a törvénymódosítási szándék és a kifizetés között.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz Szolidaritás) szombati közleménye szerint a MÁV-csoport kívánja a törvénymódosító javaslattal havi 10-15 százalékkal csökkenteni az akár napi 16 órát dolgozó munkavállalók bérét. A VDSzSz bízik abban, hogy a javaslattevő eláll szándékától, vagy ha nem, úgy a kormány – meghirdetett politikájával összhangban – elutasítja a keresetek jelentős csökkentését és a vasárnap végzett munka növelését jelentő javaslat parlament elé terjesztését. A közlemény szerint kérik a kormányt, hogy tegye általánossá a vasárnapi pótlék fizetésének törvényi kötelezését a vasárnapi munkavégzés visszaszorítása érdekében. Minden munkavállalót, akit a munkáltatók vasárnapi munkavégzésre köteleznek, alanyi jogon és feltétel nélkül illessen meg legalább 50 százalékos vasárnapi pótlék.

Megosztás:

Címke: , , ,