Világra jött az első idei muflon bárány a Körösvölgyi Állatparkban

2023. március 23. 06:22 | behir.hu

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában az idei első újszülött egy muflon bárány lett, mely március 19-én a déli órákban, gyors ellést követően jött a világra.

A muflonkifutónál aznap sétáló látogatók részesei lehettek a piciny, alig két kilogrammos kisbárány érkezésének, és az azt követő anyai gondoskodást, a kis muflon első lépéseit is nyomon követhették. A muflon bárányok szinte azonnal, az ellés utáni néhány percben fölállnak és még gyöngécske lábaikkal követik anyjukat, akik biztonságos helyre vezetik az ilyenkor még védtelen kicsiket. Ez a természetben kulcskérdés a ragadozók elleni hatékony védekezésben.

A mufloncsöppség büszke apja a Don Juhan névre keresztelt muflon kos, anyja egy több éves, tapasztalt jerke. A most érkezett kisbárány mintegy öt hónapnyi vemhességet követően látta meg a napvilágot. Ivarát tekintve jerkebárány, azaz nőnemű egyed. A kisbárány tejjel táplálkozik, anyjához fűződő szoros kapcsolata néhány hét után kezd majd csak lazulni.

Mivel a szarvasi Körösvölgyi Állatpark muflon nyájának több jerkéje is vemhes, ezért a közeljövőben várhatóan tovább bővül majd az utódok száma.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

FEL