Vidéken is egyre népszerűbb az e-számla

2020. február 3. 16:41 | behir

Vidéken is folyamatosan nő az elektronikus számlafizetés népszerűsége, azonban jelentős különbségek vannak a megyei jogú városokban élők számlafizetési szokásai között a Díjnet adatai szerint.

Míg Érden majdnem minden második háztartásban elektronikusan fizetik a közüzemi szolgáltatásokat, addig több megyeszékhelyen tíz százalék alatti ez az arány. A korábbi évekhez képest tovább javult a vidéki nagyvárosokban élők fizetési fegyelme, a számlák négyötödét határidőre teljesítik.

A Díjnet a legnagyobb magyar független e-számlakezelési platform, ahol közüzemi, telekommunikációs, biztosítási és más, háztartáshoz köthető szolgáltatások számláit lehet kezelni. A 23 megyei jogú várost vizsgáló összegzésben 175 ezer háztartás adatai szerepelnek.

 

Egyre többen fizetik elektronikusan számláikat

Az érdiek használják leginkább az internetet és mobiljukat a számláik fizetéséhez. A szolgáltató adatai szerint a Pest megyei város háztartásainak már 43 százaléka az e-számlakezelési platformon rendezi egyszerűen, gyorsan, kényelmesen a háztartáshoz köthető kiadásait.

A tavalyi adatok szerint Érdet Nyíregyháza követi, ahol minden harmadik háztartás kezeli elektronikusan számláit. A megyei jogú városokban átlagosan a háztartások 19 százaléka díjnetes. Az arány évről évre növekszik, nagyjából egy százalékponttal.

A megyei jogú városokban élők tavaly összesen 12,5 milliárd forintnyi számlát kaptak meg a szolgáltatón keresztül, az oldalon befizetett számlák értéke pedig több mint 600 millió forinttal (13 százalék) haladta meg az előző évit.
 
 

Fotó: díjnet.hu

Fotó: díjnet.hu
 
Tudatosak az elektronikus számlafizetők

A vidéki nagyvárosokban a felhasználók 83,2 százaléka fizette be határidőre a számláit tavaly, ami javulás az előző évekhez képest: 2018-ban 82,4 százalék volt ez az arány.

  • A legpontosabban a zalaegerszegiek fizetnek: 88,7 százalékuk határidőre rendezi a szolgáltatásai díját,
  • és még a legkevésbé pontos Salgótarjánban is a számlák majdnem 79 százalékát határidőre rendezték az e-számlakezelési platformon.
A számlafizetési fegyelem az elektronikus számlafizetők körében évről-évre javuló tendenciát mutat, tavaly már csak a számlák 3,8 százalékánál csúsztak több mint 15 napot.
 

– A számláikat elektronikusan kezelő ügyfelek tudatosabbak, mint a papír alapon fizetők, pontosabban rendezik a számlákat, ezért a hátralékok is jelentősen csökkennek, ezt a Díjnet korábbi vizsgálatai rendre kimutatták – hangsúlyozta Hermán Brigitta, a vállalat kommunikációs menedzsere.

A Díjnet felhasználói a számlákat elektronikusan kapják, és külön emlékezteti őket a rendszer a közelgő fizetési határidőre. A kiegyenlítésre számos lehetőség van: bankkártyás fizetés, internetbanki átutalás, iCsekk mobilalkalmazás, illetve csoportos beszedési megbízás és egyedi átutalás.

Akár a számla beérkezéséről tájékoztató e-mailből közvetlenül lehet kezdeményezni a fizetést. A szolgáltató emellett ingyenesen biztosítja a fizetési tranzakciók megtekintését és a számlák letöltését a bemutatásukat követő 18 hónapig.

 

Forrás: világgazdaság.hu

További programok »

Gazdaság

A Volánbusz 51 járművet vásárolt

A Volánbusz Zrt. járműállománya 20 Volvo és 31 Mercedes-Benz autóbusszal bővült. A korszerűsítés egyelőre nem érinti Békéscsabát és környékét. Mint kiderült, ezek a járművek már eddig is közlekedtek, de a DAKK Zrt. égisze alatt.
2020. március 31. 18:12
FEL