Veszélyes, ha télikabátban ültetjük az autóba a gyereket

2019. november 20. 17:44 | behir

Ha a szülő egy vastag, bélelt télikabátban köti be a gyermekét a biztonsági ülésbe, akkor akaratlanul a veszélyezteti a pici életét. Ugyanis a szakemberek tapasztalatai alapján szinte biztos, hogy nagyobb lesz a távolság a gyermek mellkasa és a biztonsági öv szíja között, mint ami még biztonságos.

A vastag kabát megakadályozza, hogy a szülő az előírásoknak megfelelően kösse be a gyermekét – erről az nlc.hu már 2016-ban írt egy cikket. A gyermekülések gyártói és a közlekedésbiztonsági szakemberek szerint a gyermek mellkasa és a biztonsági öv szíjai között legfeljebb két ujjnyi távolság legyen. Enélkül ugyanis az öv túlságosan laza lesz, és egy balesetnél, vagy hirtelen fékezésnél nem tudja ellátni a feladatát.

Kevin Lowe, a gyermekbiztonsággal foglalkozó szervezet vezetője a Daily Mail című brit lapnak elmondta, fontos, hogy a szülők tudjanak erről a valós veszélyről. Hozzátette, a biztonsági gyermeküléseket arra tervezték, hogy intenzív erőbehatás esetén megvédjék a roppant sérülékeny nyakat. Ha az öv nincs eléggé meghúzva, ha laza, akkor már egy kisebb ütközés is elég ahhoz, hogy a gyermek feje előrelendüljön (ostorcsapás-sérülés), és épp ez az, ami a legnagyobb veszélyt hordozza – írja az nlc.hu. 

A hideg idő beálltával ismét több portál felhívja a figyelmet a problémára. A babaszoba.hu több külföldi forrásra hivatkozik cikkében. Az amerikai NBC televíziós csatorna videója jól szemlélteti milyen veszélyekkel jár, ha egy szülő kabátba köti be a gyermeket a biztonsági ülésbe.

 

További programok »

FEL