Védett egyházi műtárgyakból nyílt kiállítás

2017. január 25. 06:09 | Balázs Anett

Békés megyében mintegy 200 nyilvántartásba vett, védett egyházi műtárgy legjavából nyílt kiállítás a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. A református, evangélikus, katolikus és a román ortodox egyház felajánlásainak köszönhetően olyan ritkán látott gyűjteményt tekinthetnek meg az érdeklődők, mely a négy egyház használati tárgyait egymás mellett vonultatja fel.

A Magyar Kultúra Napjára idén is egy kivételes kiállítással készült a Munkácsy Mihály Múzeum. 

– Minden évben erre az időszakra időzítünk egy nagy attrakciót kiváltó kiállítást. Ezeknek a kiállításoknak az a lényege, hogy valamilyen módon Békéscsabához, Békés megyéhez köthető legyen. Ez a célkitűzés ebben az évben sikerült a legjobban, mert bemutatjuk Békéscsaba, Békés megye kincseit, a védett műtárgyakat – fogalmazott Andó György, az intézmény igazgatója.

A kiállított tárgyak elsősorban a misékhez és az istentiszteletekhez kapcsolódnak. Így meg lehet tekinteni miseruhákat, a szent áldozás eszközeit, mint például kelyheket, mécseseket, de az úrvacsora osztás kellékeit is felvonultatja tárlat, melynek legrégebbi darabjai az 1700-as évekből származnak - fogalmazott Jankovich-Bésán Dénes régész. - Nyilvánvalóan a templomok nem mobil berendezései - folytatta-, mint például az oltárok vagy orgonák nem kerültek a kiállításba, csak képen vagy filmen, de a liturgikus tárgyakból a legszebb darabok itt vannak, én úgy gondolom.

A tárlat a múzeum Tégla termében március 5-ig, hétfő kivételével minden nap 10-18 óra között tekinthető meg.

FEL