Varga Mihály: A válságot nem adóemeléssel, hanem csökkentéssel orvosoljuk

2020. október 27. 17:10 | behir

A pénzügyminiszter az Országgyűlés Költségvetési bizottságának meghallgatásáról számolt be.

– Bár nehéz gazdasági időszakot élünk, Magyarország továbbra is a saját lábán állva védekezik a járvánnyal szemben – mondta el Varga Mihály kedd délután. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy az elmúlt évek hazai gazdasági fegyelmezettsége alacsony hiányt és csökkenő államadósságot eredményezett. Ennek köszönhető, hogy a költségvetés ma is biztosítja a védekezéshez szükséges forrásokat.

– A járvány elleni védekezési alap eddig 800 milliárd forintot, a gazdaságvéelmi alap pedig 2060 milliárd forintot kapott – tájékoztatta a miniszter képviselőket. Hangsúlyozta, hogy a Pénzügyminisztérium a válságot továbbra sem adóemeléssel, hanem adócsökkentéssel kívánja orvosolni.

Varga Mihály arról is beszámolt, hogy az elmúlt időszakban a turizmusfejlesztési hozzájárulást és az idegenforgalmi adót is elengedték. Ez összesen 54 milliárd adóforintot jelentett. Csökkentették a szociális hozzájárulási és a kisvállalati adót is, ami idén 160 milliárd forint volt. A pénzügyminiszter ismertette, hogy az állam eddig 35 milliárd forintból 280 ezer munkavállaló bértámogatását finanszírozta. A kabinet a vállalati beruházások támogatására eddig 400 milliárd forintot költött 

– A gazdaságvédelmi operatív törzs a jövő évre vonatkozóan további adócsökkentéseket is javasolt a kormánynak – jelentette be a pénzügyminiszter.

Forrás: Varga Mihály/facebook

FEL