Van, amiben Békéscsaba a rekordtartó az országban

2021. június 21. 15:33 | Varga Diána

Az elmúlt tíz évben a békési megyeszékhelyen mérték a parlagfű pollenjének legmagasabb napi koncentrációját.

A parlagfű hazánkban a legelterjedtebb gyomnövény, ezzel párhuzamosan pedig sokaknak okoz kellemetlenséget. Az allergiásoknak azért, mert a szemirritációtól kezdve, a tüsszögésen át az orrdugulásig, torok vagy bőrviszketésig számos problémát okoz, a telektulajdonosoknak és a gazdálkodóknak pedig azért, mert ha nem akadályozzák meg a parlagfű virágzását, a szakhatóság jelentős összegű, akár ötmillió forint bírsággal is súlythatja őket. 

 

Mi az a parlagfű és miért okoz ennyi bosszúságot?

A parlagfű egyéves, magról kelő, kétszikű, melegigényes gyomnövény – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatójában. A parlagfű fejlődésének a meleg kedvez – a növény a fagyokat nem éli túl, csak a magok.  Az allergiát okozó, nagy mennyiségű pollen a hajtások csúcsán kifejlődő porzós virágzatokban képződik. A virágzás hazánkban többnyire július 10. után kezdődik, a tömeges virágzás pedig augusztusra és szeptemberre tehető.

A szakemberek szerint az eredményes védekezéshez alapvető fontosságú, hogy a csíranövényeket felismerjük. A parlagfű ellen alkalmazható gyomirtó szerek többsége a parlagfű 6 leveles állapotáig hatásos, késöbb a fejlettebb növények már sokkal ellenállóbbak, így a nagyobb egyedektől már csak kézi erővel, fűnyíró eszközzel lehet eredményesen megszabadulni.

 

Magyarországon nem őshonos

A parlagfű Magyarországon nem őshonos, az 1920-a években hazánk déli területén jelent meg, majd a második világháború után kezdett el robbanásszerűen terjedni, elsősorban a fő gabonaszállító kereskedelmi útvonalak mentén. Mára az egész országban megtalálható, főként a mezőgazdasági területeken, de a parlagon hagyott, nem művelt helyeken és építkezéseken, elhagyatott telkeken is jól érzi magát.

Mivel hazánkban sokfelé megtalálható és nagy mennyiségben szórja pollenjeit, ezért egyre nő azoknak a száma, akiknél a növény allergiás, illetve asztmás tüneteket vált ki. Az allergiának ez a vállfaja mára népbetegséggé nőtte ki magát, amely egy korosztályt sem kímél.

 

 

A nyári időszakban az Országos Közegészségügyi Intézet rendszeresen közzé teszi az aktuális információkat a pollenterhelésről, azoknak, akiket érzékenyen érint a téma, érdemes tájékozódnia a honlapjukon. Szintén ezen az oldalon található meg a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképe, amely a parlagfűpollen becsült, országos eloszlásáról ad információt. 

És hogy Békéscsabán miért van nagy jelentősége utóbbinak, azt az alábbi infografika mutatja meg igazán. Az adatok alapján ugyanis az elmúlt években a békési megyeszékhelyen volt a legmagasabb a napi parlagfűpollen-koncentráció hazánban, ezen felül az országos átlag napi maximumát is a Viharsarok szívében mérték. Ez főleg annak köszönhető, hogy a környéken rengeteg a mezőgazdasági művelés alatt álló terület, ez pedig a parlagfű egyik kedvenc szaporodási helye. 

 

Parlagfűpollen-koncentráció Magyarországon. Forrás: MTI

Parlagfűpollen-koncentráció Magyarországon. Forrás: MTI

 

Azt, hogy a termőterületek, porták mentesítettek-e a parlagfűtől, a Nébih külön ellenőrzi és abban az esetben, ha problémát találnak, akár komoly, ötmillió forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak. A parlagfű-mentesítésre korábban július 1-jéig volt türelmi idő, az illetékes hatóságok az érvényben lévő szabályok szerint azonban tavaly óta egész évben ellenőrzik a parlagfű-telítettséget. A belterületi ellenőrzések kapcsán bővebb tájékoztatást itt talál, míg a külterületi ellenőrzésekről és szankciókról ide kattintva tájékozódhat.

Ha valaki tud olyan telekről, termőterületről, ahol nagy számban fordul elő ez a gyomnövény, akár külön bejelentést is tehet, ezen a linken keresztül. 

További programok »

Itthon

A Magyar Kultúra Lovagja lett a szarvasi születésű Dobrotka Pál

Dobrotka Pál évtizedekig élt Békés megyében; a csabaiak leginkább a vendéglátás területéről ismerik. Közben egy jó másfél évtizede már könyvkiadóként is tevékenykedik. 2011 óta a szegedi központú Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítója és vezetője.
2022. január 27. 16:44
FEL