Válasszuk a hazait, támogassuk a helyi termelőket!

2022. május 11. 17:00 | Szabó Judit

Válasszuk a hazait, támogassuk a helyi termelőket! címmel tartott szerdán sajtótájékoztatót a békéscsabai piacon Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnökjelöltje és Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke.

Több őstermelő és kistermelő portékája megjelent már a hazai piacokon. Fudala György nagybánhegyesi őstermelő elmondta, 1984 óta termeszt paprikát, paradicsomot, sárgadinnyét, összesen 17 fóliában, közel hatezer négyzetméteren.  Az őstermelő kiemelte, hogy fia, Márk is segít már neki, ő kukoricával, búzával és mákkal is foglalkozik.

Az őstermelőknek fontos szerepük van a hazai termékek piacon való megjelenésével. A hazai termékek egészségesebbek, vegyszermentesebbek és a vitamintartalmuk is felülmúlja az import árukét. A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke elmondta, hogy a hazai termékek a biztonságosságuk mellett a vitamintdúsabbak is.

– Nagyon fontos, hogy a szezonális termék ásványi anyag- és vitamintartalma sokkal magasabb. Ha őstermelőtől vagy kistermelőtől vásárolunk hazai terméket, azt hamarabb feldolgozzák és sokkal kellemesebb az íze – emelte ki Prohászka Béla.

 

Fotó: behir.hu

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának alelnöke elmondta, hogy az őstermelőknek fontos szerepük van a mezőgazdaságban.

– A rövid élelmiszerlánc betartása nagyon fontos számunkra, és ezek a primőrök, amelyek most a piacon kaphatók, a leggyorsabban, legjobb minőségben, legmegbízhatóbban az őstermelőktől és a kistermelőktől kerülnek a nagyvárosok piacára – emelte ki Kozsuch Kornél.

 

Fotó: behir.hu

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára fontos, hogy azok a termelők, akik saját maguk állítják elő termékeiket, adatokat tartalmazó táblával hívják fel a figyelmet, ezáltal megkülönböztetve magukat a kereskedőktől. Ezekkel az adatokkal tudják igazolni, hogy saját előállítású a termék.

További programok »

Itthon

Adventi hangulattal készül a gyulai Almásy-kastély

Karácsonyi varázskastély címmel hirdetett adventi programsorozatot a gyulai Almásy-kastély. Az intézmény december 2. és január 7. között szombatonként adventi vásárral, kézműves ajándékműhellyel, valamint ünnepi installációkkal várja a látogatókat.
17:04
FEL