Több őstermelő és kistermelő portékája megjelent már a hazai piacokon. Fudala György nagybánhegyesi őstermelő elmondta, 1984 óta termeszt paprikát, paradicsomot, sárgadinnyét, összesen 17 fóliában, közel hatezer négyzetméteren. Az őstermelő kiemelte, hogy fia, Márk is segít már neki, ő kukoricával, búzával és mákkal is foglalkozik.
Az őstermelőknek fontos szerepük van a hazai termékek piacon való megjelenésével. A hazai termékek egészségesebbek, vegyszermentesebbek és a vitamintartalmuk is felülmúlja az import árukét. A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke elmondta, hogy a hazai termékek a biztonságosságuk mellett a vitamintdúsabbak is.
– Nagyon fontos, hogy a szezonális termék ásványi anyag- és vitamintartalma sokkal magasabb. Ha őstermelőtől vagy kistermelőtől vásárolunk hazai terméket, azt hamarabb feldolgozzák és sokkal kellemesebb az íze – emelte ki Prohászka Béla.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának alelnöke elmondta, hogy az őstermelőknek fontos szerepük van a mezőgazdaságban.
– A rövid élelmiszerlánc betartása nagyon fontos számunkra, és ezek a primőrök, amelyek most a piacon kaphatók, a leggyorsabban, legjobb minőségben, legmegbízhatóbban az őstermelőktől és a kistermelőktől kerülnek a nagyvárosok piacára – emelte ki Kozsuch Kornél.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára fontos, hogy azok a termelők, akik saját maguk állítják elő termékeiket, adatokat tartalmazó táblával hívják fel a figyelmet, ezáltal megkülönböztetve magukat a kereskedőktől. Ezekkel az adatokkal tudják igazolni, hogy saját előállítású a termék.