Vádemelés az álkulcsokkal „dolgozó” szarvasi banda ellen

2018. március 14. 11:29 | Szendi Rita

A Szarvasi Járási Ügyészség rablás bűntette és 12 rendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett lopás bűncselekménye miatt emelt vádat egy szarvasi bűnbanda – négy nő és két férfi – ellen, akik 2016. év végén – 2017. elején 6 hónap alatt 12 idős embert károsítottak meg vagy megkísérelték azt. Ketten közülük előzetes letartóztatásban vannak.

A vádirati tényállás szerint a vádlottak valamennyien rokoni kapcsolatban állnak, anya-fia, meny, unokatestvér, sógornő voltak, akik a vádbeli időszakban munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkeztek. A vádlottak előzetesen abban állapodtak meg, hogy az ország különböző településein bűncselekményeket, lopásokat követnek el; a vádbeli cselekményeket rendszerint az elkövetés napját megelőző napon részletesen is megbeszélték. Másnap a reggeli órákban személygépkocsit béreltek, azzal Szarvason kívüli városokba indultak azzal a céllal, hogy a magukkal vitt álkulcsokkal, csavarhúzóval a véletlenszerűen kiválasztott családi házakba bemennek és azokból elsősorban készpénzt, arany ékszereket, illetve egyéb értékkel bíró tárgyakat lopnak el. A vádlottak igyekeztek olyan házakat kiválasztani, ahol idős emberek éltek. Az egyes bűncselekemények elkövetésében legalább négyen vettek részt változó felállásban: a házba rendszerint két nő ment be álkulcs felhasználásával, míg a két férfi kint a kocsiban figyelt. A nyomozás során összesen 52 db álkulcsot foglaltak le tőlük. A vádlottak 2016. szeptembere és 2017. márciusa között összesen 12 házba mentek be, ahonnan alkalmanként több százezer forint értéket loptak országszerte: Békés Megyében Körösladányban és Gyomaendrődön jártak, de lopásokat követtek el Tiszaföldváron, Kunszentmártonon, Tiszakécskén, Berettyóújfaluban, Püspökladányban, Kisteleken és Törtelen is.

2016. szeptember 24-én egy 95 éves, egyedül élő sértett karcagi családi házába jutottak be oly módon, hogy egy szegre felakasztott kulccsal kinyitották az utcai kaput, a ház ajtaját pedig nyitva találták. Az elkövetők közül három nő ment be a házba, magukhoz vettek 300.000.-Ft készpénzt, 500.000.-Ft értékű arany ékszert, illetőleg 75.000.-Ft értékben egyéb értéktárgyakat, amikor a sértett a házban szembetalálkozott velük. Ekkor a II.r. vádlott az elvett értékek megtartása és a menekülési útvonal biztosítása érdekében a ruházatánál fogva megragadta a sértettet és hátralökte. Ez a cselekmény ezért a bűncselekmény felismerésére, elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettének minősül.

A Békéscsabai Járási Ügyészség vádiratában a rablást elkövető II.r. vádlottal szemben végrehajtandó fegyházbüntetés, további négy vádlott ellen végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság ezeket a vádlottakat tiltsa el a közügyek gyakorlásától is, míg a csupán egy lopásban közreműködő VI.r. vádlottal szemben pénzbüntetés alkalmazását indítványozta. Az eljárás a Szarvasi Járásbíróság előtt folytatódik.

Forrás: Békés Megyei Főügyészség

További programok »

FEL