Vádat emeltek a tavalyi, orosházi halálos baleset ügyében

2022. május 12. 12:34 | behir.hu

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 58 éves büntetlen előéletű orosházi férfi ellen, aki balesetelhárítási kötelezettségének elmulasztásával okozati összefüggésben elhunyt egy 77 éves idős nő.

A férfi 2021. március 19-én reggel Orosházán, a Huba utcán, a Rákóczi utca felől a Lehel utca irányába autózott. A Huba utca külső forgalmi sávjában a Könd utca kereszteződésében a piros lámpánál úgy állt meg, hogy előtte nem volt másik autó – írja közleményében a Békés Megyei Főügyészség. A jelzőlámpa zöld jelzésre 30 km/h sebességre gyorsítva indult el. Ezzel egy időben az idős kerékpáros a Könd utcán a Kórház utca felől a Huba utca irányába tartott: az autós ezt későn vette észre, ezért összeütköztek. Abban a forgalmi sávban, amelyben az autós közlekedett, a forgalomirányító lámpa zöld jelzésre váltásakor a sértett számára irányadó jelzőlámpa 3 másodpercig folyamatos sárga, majd ezt követően piros jelzést mutatott.

"Amikor a sértett a Huba utca úttestjét keresztezve a forgalmi irányokat elválasztó osztószigetet elhagyva megkezdte a behaladást a terhelt által igénybe vett úttest jobb oldali pályatestére, akkor a későbbi ütközési helytől a terhelt 23 méter, míg a sértett 10,3 méter távolságban volt" – olvasható a vádiratban. Az ügyészség szerint akkor, ha a vádlott a 30 km/h sebességnél azonnal fékezni kezd, akkor a féktáv 14,3-15,4 méter, így – amennyiben a férfi a balesetelhárítási kötelezettségének eleget tett volna – a jármű az ütközési pont előtt megállítható lett volna. A baleset következtében az idős sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítása után néhány nappal elhunyt.

Az ügyészség szerint a balesetben elszenvedett sérülések és a sértett halála között közvetlen ok-okozati összefüggés van, a terhelt megszegte a KRESZ azon paragrafusát, amely szerint az, aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült, 300 ezer forintot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.

További programok »

Kék hírek

FEL