Vádat emelnek a férfi ellen, aki rettegésben tartotta a gyulai hajléktalanokat

2021. augusztus 25. 11:34 | behir.hu

A Gyulai Járási Ügyészség rablás, önbíráskodás és testi sértés miatt emelt vádat egy 25 éves gyulai férfi ellen, aki erőszakos cselekményeivel tartotta rettegésben a hajléktalanszálló lakóit.

A Békés Megyei Főügyészség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből kiderül: az erőszakos bűncselekmény miatt korábban már büntetett férfi az utcán élt, ám erőszakos, agresszív magatartása miatt nem fogadták be a hajléktalanszállóra. Ennek ellenére a férfi sűrűn megfordult a szálló környékén, az ott tartózkodókkal is ismerték egymást.

A férfi 2020 augusztusának végén a szálló egyik bevásárlásból érkező 73 éves lakóját azzal fenyegette meg, hogy adjon neki 500 forintot vagy leszúrja. Hogy nyomatékosítsa mondandóját, a sértett hasához kést nyomott, aki ennek hatására megígérte, hogy még aznap átadja a pénzt. A vádlott az útjára engedte az idős férfit, ám később nem fizetett.

A vádlott 2020. november 27-én megállapodott a sértettel kerti munka elvégzésében és a lakására ment. Itt azonban a férfi leütötte a sértettet, a nyugdíját követelte tőle, majd ruházatát átkutatva elvett tőle 125 ezer forintot. A pénzből 52 ezer forintot a vádlott aznap a barátnőjére bízott, a többit pedig elköltötte. Délután a férfi felkereste a barátnőjét, hogy visszakérje a pénzt, de ő nem volt hajlandó azt visszaadni. Ekkor a férfi bántalmazni kezdte a nőt, aki végül visszaadta a rábízott pénzt.

A sértett bántalmazását látva segítségre sietett a hajléktalanszálló egyik lakója, akit ezért a terhelt ököllel arcon ütött, majd heves szidalmazások közepette, válogatás nélkül kezdte el bántalmazni a szálló előtt várakozó további hat személyt. A bántalmazás következtében öten könnyű sérüléseket szenvedtek.

Másnap a vádlott előzetes szóváltást követően ismét a hajléktalanszálló egyik lakójára támadt és őt, valamint a neki segítséget nyújtó nőt huzamosabb ideig, kitartóan, testszerte bántalmazta, ütlegelte és rugdosta. Mindkét sértett könnyű sérüléseket szenvedett, azonban a férfi bántalmazása következtében a súlyos sérülések bekövetkezésének a reális lehetősége is fennállt.

A Gyulai Járási Ügyészség az erőszakos, többszörös visszaesőnek minősülő és letartóztatásban lévő férfit kétrendbeli rablással, önbíráskodással, három rendbeli minősített könnyű testi sértéssel és súlyos testi sértés kísérletével vádolja. Vádiratában feltételes szabadságra bocsátás nélküli fegyházbüntetés kiszabására, a közügyek gyakorlásától eltiltásra, vagyonelkobzásra és a bűnügyi költség viselésére történő kötelezésre tett indítványt.

 

További programok »

Gyula

FEL