Útjára indult a GaraOvi

A 25. Csabai Garabonciás Napok kiegészítő programja

Az elmúlt évekhez hasonlóan a 25. Csabai Garabonciás Napokon is a Csabagyöngye Kulturális Központ volt színtere a programok többségének. Egy, a helyszínnel kapcsolatos megbeszélésen merült fel, hogy a jubileumra való tekintettel a szervezők szeretnének nyitni a középiskolás korosztálytól eltérő generációk felé is. Ekkor született meg a GaraOvi ötlete.

A Garabonciás Napok hetében minden induló középiskola társául egy óvodát sorsoltak ki. A stábok feladata az volt, hogy az óvodákkal egyeztetve javasoljanak olyan közösen megvalósítható programokat, amelyeken a középiskolás diákok és az óvodások is szívesen részt vennének. A kreatív terveket egy-egy ötletpályázatba foglalták a stábok.

A megvalósításhoz szükséges forrás előteremtésében Herczeg Tamás, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese nyújtott segítséget, aki a jó ügy érdekében olyan összefogást élesztett, amely példaértékű. Köszönhetően a képviselői alapokból származó támogatásnak, a középiskolás diákok életre hívhatják ötleteiket.

Herczeg Tamás szerint az idei évben már a kezdetekkor lehetett látni, hogy iskolákon átívelő összetartás kezd kialakulni: „Szerettük volna biztosítani a stáboknak, hogy a rendezvény hete után is fenntarthassák ezt a kapcsolatot, és az összeszokott társaság folytathassa a megkezdett értékes munkát az óvodákkal. A Csabai Garabonciás Napok rendezvénye lehetőséget biztosít a középiskolás gyerekeknek, hogy szabadon, mégis szervezett formában, felelősséggel valósíthassák meg ötleteiket. Ugyanezt az elvet követi a GaraOvi program is: mi biztosítjuk a feltételeket, ill. segítünk, amikor valamilyen problémába ütköznek, a diákok pedig szabad teret kapnak ahhoz, hogy ötleteiket, programjaikat saját elképzeléseik szerint valósítsák meg.”

A Mackó-Kuckó óvodában a Belvárosi Gimnázium tanulói már el is ültették facsemetéjüket, akik példáját ma a Vízmű diákjai is követték a Kölcsey utcai óvodában. A Közgé karácsonyi manói pedig hamarosan ellátogatnak a Százszorszép Művészeti Bázisóvodába.

A programok megvalósítását egész tanévben folytatják, így tavasszal a Tünderékert óvoda kerítését szépítik meg a Keri diákjai, míg a Szegya stábja a Dr. Becsey Oszkár Óvoda udvarát borítja virágba, a Gészi diákjai pedig mezítlábas ösvényt fognak építeni a Hajnal utcai óvodában. Nem maradnak tétlenek a BEG és az Andrássy diákjai sem, akik farsang idejére jelmezes foglalkozást terveznek a Lencsési és a Kazinczy lakótelepi oviba.

Gombos Tamásnak, az idei év diákpolgármesterének kisöccse nemrég kezdte az iskolát, így jól ismeri az óvodás korosztályt: „Szeretek kicsikkel foglalkozni, és szerintem többszörösen is visszaadják azt az energiát, kedvességet, amit kapnak. Örülök neki, hogy létrejött a GaraOvi, hiszen olyan generációnak tudunk kedveskedni, akikhez egyébként nem juthatnánk el. Emellett diákpolgármesterként fontosnak tartom, hogy a társaimmal olyan programokon vehessünk részt, amelyeknek közösségépítő ereje van. Az önkétesség, a programok megszervezése és megvalósítása erre tökéletes lehetőséget biztosít. Nem csak a kicsiknek, de nekünk is nagy élmény lesz.”

 

Megosztás:

Címke: , , , ,