Újra virágzik a kamillafelvásárlás

2016. július 15. 04:48 | Varga Diána

Öt hónap alatt összesen több mint 160 millió forint jövedelem ütötte a markát azoknak az alkalmi gyűjtögetőknek, akik csigát, gombát vagy más növényt szedtek az erdőben, és a portékát a felvásárolóknál leadták. Ebből az állam hatmillió forint adóbevételre tett szert - írta keddi számában a Magyar Idők.

Az év eleje óta élő rendelkezés a korábbinál jóval kedvezőbb feltételeket határoz meg a gyűjtögetők számára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint. Ha a gyűjtő nem egyéni vállalkozó és nem is őstermelő, akkor az adót a felvásárló számítja ki, és le is vonja abból az ellenértékből, amely az összegyűjtött áruért jár.

A gyulai Török és Társa Bt. több mint hatszáz féle növénnyel foglalkozik, köztük a kamillával. Török Miklós ügyvezető elmondta, tíz év kihagyás után harmadik éve vásárolja fel újra a gyógynövényt, hogy továbbértékesítse azt. Szünetre azért kényszerült, mert volt egy hosszú időszak, amikor Magyarországon már nem, de a környező országokban még támogatták a kamillatermelőket. Ezért hazánkban nem érte meg kamillával foglalkozni. Amióta viszont máshol sem dotálják a gyógynövény termelését, ismét reális ár kezd kialakulni, ahol már a magyaroknak is van piaca. 

A kamilla hatóanyagait elsősorban gyulladáscsökkentő készítményekhez alkalmazzák szívesen gyógykészítményekben is. Vantara Gyuláné dr. Hegedűs Mária, a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórház Intézeti gyógyszertár intézményvezető főgyogyszerész-helyettese elmondta, a kamillás babakenőcsből akár öt kilót kevernek ki egyszerre, ha akkora az igény rá a kórházi osztályokon. A terméket aztán száz, kétszáz grammos tételbe szerelik ki.

FEL