Újra lesznek magyar őserdők

2019. július 9. 14:03 | behir

Egy kísérleti program keretében ökológusok a gazdasági tevékenység alatt álló erdőkben egy-egy területet visszavadítva természetesebb, az idősebb őserdőkre jobban hasonlító erdőállomány kialakulását segítik Magyarországon. A természetes erdők és az őserdők amellett, hogy megőrző helyei a biológiai sokféleségnek, a klímaváltozás is kevésbé érinti ezeket a területeket - hivatkozott az M1 aktuális csatorna műsorára a sokszinuvidek.24.hu.

A Kékestető északi oldalán terül el a fokozottan védett természetvédelmi terület, az úgynevezett “őserdőfolt” a Kékesi Észak Erdőrezervátum. Ez azt jelenti, hogy bizonyíthatóan nem vagy nagyon kevés emberi hatás érte ezt a területet – erről Aszalós Réka erdőökológus, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa beszélt.

A kísérleti projekt során meglévő gazdasági tevékenység alatt álló erdőkből kiválasztanak területeket és “elindítják” azokat olyan irányba, hogy jobban hasonlítsanak az idős, őserdő jellegű állományokra. Mint  a szakember mondta, a visszavadítás során a fafajok sokféleségét, az erdő szerkezetének változatosságát állítják vissza, amelyre már bevált technikáik vannak.  Egy természetes erdőben nagyon sokféle átmérőjű fa van, nem úgy mint egy gazdasági erdőben. Így a projekt során a fajták sokszínűségének visszaállítása mellett arra is törekszenek, hogy a fák kora változatos legyen és jelenjenek meg a holt fák is. Mint hozzátette, sokan nem gondolnák, de a lábon álló holt fák, a kidőlt törzsek a jelentős élőhelyek közé tartoznak. A harkályok azonnal megtalálják a holtfákat és odúkat készítenek, az összes odúlakó lény ezekhez kötődik, be tudnak költözni ezekbe. A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

További programok »

FEL