Újra fészkelnek barna kányák a Körös-ártérben

2019. augusztus 4. 12:05 | behir

Örvendetes hír, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Körös-ártér részterületén ismét megjelent költőfajként a barna kánya. Ez a fokozottan védett ragadozó madár rendkívül ritka az alföldi tájakon.

A barna kánya a XX. század közepéig gyakori, általánosan elterjedt fajnak számított Magyarországon. Utána azonban állománya jelentősen megfogyatkozott. Napjainkban a Tisza mentén már ismét gyakrabban előfordul, de a Körösök mentén igen ritka költőfaj. Néhány évvel ezelőtt fészkelt itt néhány pár, tavaly azonban már egy sem. Éppen ezért fontos, hogy idén két pár is fészket rakott.
 
Mindkét fészek a folyómedertől távolabb található. Érdekesség, hogy mindkét pár egy-egy egerészölyv korábbi fészkét alakította át saját ízlésére. Eddigi megfigyeléseink szerint mindkét fészekben két-két fióka nőtt fel.
 
A költést április második felében kezdték, s fiókáig júliusban váltak röpképesekké. A fiatal madarak augusztus végéig még a költőterületen maradnak. A barna kányák vonuló madarak, a telet Afrikában töltik.
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
18:55
FEL