Új terápia segíthet a lymphomás betegeknek

2018. szeptember 24. 07:59 | behir

Magyarországot is kiválasztotta egy gyógyszergyártó cég, így jövőre megkezdődhetnek a harmadik fázisú vizsgálatok a B-sejtes lymphomában szenvedő betegek körében. Azoknak lehet segítség az új terápia, akik rezisztensek voltak az eddigi kezelésekre.
 
Jövőre akár már hazánkban is tesztelhetik azt az új terápiát, amelynek a III. fázisú vizsgálataihoz Magyarországot is kiválasztotta a bevezető gyógyszercég – mondta a Világgazdaságnak Bödör Csaba biológus, a Semmelweis Egyetem molekuláris diagnosztikai laboratóriumának vezetője. Hazánk lehet az ötödik ország, ahová az egyes B-sejtes lymphomák terén alkalmazható, új epigenetikai terápia megérkezik.

Azoknak lehet segítség az új terápia – tette hozzá –, akik rezisztensek voltak az eddigi kezelésekre. Ha a klinikai vizsgálatok sikerrel járnak, az újszerű eljárás akár több száz betegen segíthet.

Mivel a hematológiai betegségek többsége ritka, ezért nemcsak Magyarországon, máshol sem tudják azonnal finanszírozni az egészségbiztosítók az új terápiák megjelenését – hangsúlyozta a Világgazdaságnak Nagy Zsolt egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Intézete Hematológiai Osztályának főorvosa. E betegségek diagnosztikája, gyógyszeres terápiája rendkívül költséges, ezért a kezelőorvos és a finanszírozó közösen állapítja meg, hogy mennyire fontos az adott terápia a betegek életében.

Egy-egy hematológiás beteg gyógyítása havonta 2-4 millió forintba kerül a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), ezek a terápiák már bekerültek a tételesen finanszírozott eljárások közé.

Az immunterápiáknak ugyanakkor van egy új módozata, ennek a kezelésnek a költsége pedig elérheti a 100-150 millió forintot is. Nagy Zsolt jelezte: mindenki megkapja a számára megfelelő terápiát, a betegek 10-15 százaléka egyedi kérelem alapján jut hozzá a NEAK által finanszírozott gyógyszerekhez. Az egészségbiztosítói elutasítás viszonylag ritka, de az lenne mindenkinek a legjobb – hangsúlyozta –, ha az innovatív terápiák is mihamarabb bekerülnének a tételesen finanszírozott készítmények közé.

 

Forrás: Világgazdaság

További programok »

FEL