Új határvadász bevetési osztály Orosházán

2017. január 31. 13:53 | Balázs Anett

A Készenléti Rendőrség parancsnoka járt Orosházán, a tervezett fejlesztésekről egyeztetett Dávid Zoltán polgármesterrel. Az első határvadászok várhatóan nyáron érkeznek Orosházára, a volt határőr laktanyában állomásoznak majd. A határvadász századok megerősítéséről 2016 augusztusában döntött a kormány.

A Készenléti Rendőrség 3000 fős határvadász-állomány fejlesztése Orosházát is érinti - írja közleményében a polgármesteri kabinet. Erről egyeztetett a napokban a Készenléti Rendőrség parancsnoka, dr. Balogh János rendőr vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes Dávid Zoltán polgármesterrel a Városházán.

– Egy határvadász bevetési osztályt hoznak létre Orosházán, mely a volt határőr laktanyában állomásozik majd. Az első határvadászok várhatóan július 1-én kezdik meg a szolgálatot, jelenlétük a város eddig is jó közbiztonságát tovább erősítheti – tájékoztatott Dávid Zoltán polgármester.

Az orosházi határvadász bevetési osztály a Kelet-Magyarországi Határrendészeti Igazgatóság állományába tartozik, elsősorban határőrizeti és határ rendfenntartási feladatokat látnak majd el. A képzettségük alkalmassá teszi őket bármely közterületi járőr, őrszolgálati és csapatszolgálati feladat ellátására is.
– Ugyanazzal a képzettséggel és felszereléssel rendelkeznek majd, mint a Készenléti Rendőrség bármely bevetési osztálya, így gyakorlatilag Magyarország bármely területén bevethető osztály jön létre, de értelemszerűen az orosházi határvadászok főként a székhely szerinti megye területén látnak majd el feladatokat – adja meg a legfőbbeket Balogh János, hozzátéve, a határvadász-képzésekre jelentkezők számát tekintve Békés megye az élmezőnybe tartozik.

A kormány augusztus 10-én döntött arról, hogy a határőrizet megerősítése érdekében háromezer új rendőrrel növelik a határvadász századok létszámát, a toborzás szeptember 1-jén indult. Korábbi tájékoztatás szerint a létszámfejlesztés miatt indokolt egyes rendőrségi objektumok fejlesztése, Orosházán belügyminisztériumi kezelésben lévő épület újulhat meg. 

FEL