Túzokdürgés: egy különleges násztánc pillanatai

Torokzacskóját felfújja és 5-6 liter levegőt pumpál bele – így udvarol a túzokkakas.

Évről-évre látványos jelenség áprilisban a túzokok párzási rituáléja. Ebben az időszakban a kakasok az általuk elfoglalt területen, általában a hajnali és késő délutáni órákban páratlan látványt nyújtó nászjáték keretében próbálják magukhoz csalogatni a tojókat. A túzokdürgés megfigyelésére a  Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai gyalogos és terepjárós túrákat is szerveznek, így a természetbarátok egészen közelről megfigyelhetik a nagytestű madarak párválasztó szertartását.

Különleges látvány fogadja azokat, aki áprilisban a hajnali órákban kilátogatnak a Réhelyi Látogatóközpont területére. A nagy testű madár a puszták közepén kibontja fehér tollait és egy sajátos násztáncot lejt, amit dürgésnek neveznek.
– Maga a dürgés, mint viselkedés alkalmával a kakas a torokzacskóját felfújja, 5-6 liter levegőt pumpál bele, bajusztollait felmereszti, a szárnyát leengedi és rendellenesen kifordítja, a farok tollait a hátára teríti és ez a barnán, feketén mintázott madártest egy ilyen fehér tollgombolyaggá fejlődik a puszta közepén – magyarázta a nem mindennapi jelenséget Széll Antal, a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi terület-felügyelője.

A dürgés bonyolult szertartás, melynek célja a tojók csalogatása, akik messziről is észreveszik a különleges mozdulatokat és amint kedvet kapnak a párosodásra, felkeresik a számukra leginkább tetsző kakast. A túzok ma már veszélyeztetett fajnak számít. A Dévaványai-Ecsegi puszták területén idén 545 példányt számoltak a nemzeti park munkatársai, ami a populáció lassú emelkedését mutatja.
– Ma már a térségi agrárgazdálkodók közreműködésével nagyon komoly túzokvédelmi tevékenységet tudunk végezni. Nem az a szemlélet, mint korábban, hogy keltetőbe behozzák a tojásokat és úgymond később adják vissza a szabad természeti környezetnek, hanem alapvetően, ahol a túzoktojó fészkelő helyet választ, ott történik meg a helyszíni védelme, és ha eredményesen minden sikerül, akkor a saját anyjával együtt nevelkednek a fiókák és ennél tökéletesebb és természetesebb módja nincs a védelemnek – fogalmazott Széll Antal.

A túzokdürgés megfigyelésére a legalkalmasabb időpont március 25 és április 25 között van. Ekkor a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai gyalogos és terepjárós túrákat is szerveznek, ahol egészen közelről figyelhetjük meg a nagy madarak látványos násztáncát.

Megosztás:

Címke: , ,