Több Békés vármegyei állattartó telepen mutatták ki ismét a madárinfluenzát

2024. április 23. 10:08 | behir.hu

Madárinfluenza jelenlétét mutatta ki Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalának (Nébih) laboratóriuma.

Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van. A hatóság a madárinfluenza újbóli jelenléte miatt ismételten felhívja az állattartók figyelmét a járvány elleni védekezés fontosságára.

A Békés vármegyei Tótkomlóson található több mint 44 ezer példányt számláló pecsenyekacsa-telepen, Pusztaföldváron, a mintegy 1500 állatot tartó tenyészlúd-telepen, továbbá a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Öcsödön levő, mintegy 20 ezer példányt számláló hízópulyka-telepen az állatok idegrendszeri tünetei és a megemelkedett elhullás ébresztett gyanút az állattartókban.

A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát igazolta az elhullott állatokból vett minták alapján. A hatóság időközben Tótkomlóson további kettő, egy pecsenyekacsákat, valamint egy pecsenyeludakat tartó telepen is kimutatta a vírus jelenlétét.

Jelenleg valamennyi érintett állomány felszámolása folyamatban van. A gazdaságok körül a járványügyi hatóság 3 kilométer sugarú védőkörzetet jelölt ki, továbbá 10 kilométer sugarú felügyeleti, megfigyelési körzetet határozott meg.

A fenti esetek is alátámasztják, hogy a magas patogenitású madárinfluenza vírusa bármikor újra megjelenhet. A Nébih a járvány megállítása érdekében továbbra is arra kéri az állattartókat, hogy szigorúan és következetesen tartsák be a járványvédelmi előírásokat.  

További programok »

FEL