Tizenkét év alatt 200 patika zárt be hazánkban

2022. május 25. 17:30 | behir.hu

A hazai gyógyszerellátás számos kihívással küzd, munkaerőhiány, patikai árréscsökkenés és az emelkedő bérek is sújtják a szektort.

– 2010 óta több mint 200 patikával csökkent közforgalmú és fiókgyógyszertárak száma Magyarországon, jelenleg 670 ezer ember lakik olyan településen, ahol nincs patika – ismertette Zlinszky János elnök a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének konferenciáján. Mint mondta, a patikák forgalma 2021-ben 901 milliárd forint körül alakult a 2020-as 865 milliárd után. 

– A forgalomnövekedés mozgatórúgói az OTC- (vény nélküli) termékek voltak. Ma a gyógyszerforgalom 63 százalékát a receptköteles készítmények jelentik, 2013-ban még 73 százalék volt az vényköteles gyógyszerfogalom a patikákban. A költségvetés hozzájárulása is csökken a támogatott termékeknél, míg korábban minden évben 8-9 százalékkal emelkedett a gyógyszertámogatások összege, 2022-ben csupán 4 százalékos bővüléssel számol a büdzsé – hívta fel a figyelmet a HGYSZ elnöke. 

A támogatott gyógyszerek árréscsökkenésével kapcsolatban hangsúlyozta, a 2010-es évek elején a patikák árréstömeg-struktúrájának 70 százalékát a támogatott gyógyszerek utáni árrés adta, ez 2021-re 47 százalékra csökkent.

Zlinszky János kiemelte, hogy munkaerőhiánytól szenvednek a patikák is, a gyógyszerészi bérek emelésére 2021-ben 3,5 milliárd forintot fordított az ágazat, 2022-ben további 6 milliárdot jelent majd a béremelés a patikáknak. De még ez sem elegendő ahhoz, hogy az országos átlagbérek szintjét elérjék a szektorban. 

A gyógyszertárak számának csökkenésére reagált a konferencián El Koulali Zakariás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgató-helyettese, országos tiszti főgyógyszerész. Kiemelte, mindenképpen foglalkozni kell a kisebb településeken élők gyógyszerellátási gondjával. Az elmúlt öt évben 54 közforgalmú patika szűnt meg, leginkább a kistelepüléseken zártak be.

Jelenleg Magyarországon 2283 patika működik, az ideális az lenne, ha 4000 lakosonként lenne egy gyógyszertár. Tavaly az OGYÉI által kiírt gyógyszertári pályázatokon öt indulóból négy tendert bíráltak el pozitívan.

Forrás: VG

További programok »

FEL