Térzene és megemlékezés Gyulán

2020. július 4. 19:25 | D. Nagy Bence

A Térzene Program újabb állomásaként ezúttal a Farkas Fúvósötös adott komolyzenei koncertet Gyulán, a Várkertben. A koncert előtt nem sokkal pedig a Gyulai Október 23. Alapítvány helyezett el koszorút a vár falán a pozsonyi csata emlékére.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar 2002-ben alakult fúvósötöse szórakoztatta a Várkert közönségét klasszikus és modern, de mindenképpen közismert dallamokkal szombat délután.

– Mindig igyekszünk a helyszíneket figyelembe véve olyan műsort választani, amelyek szórakoztatóak, de a klasszikus zenéhez kötődnek. A mostani műsorunkban Bach mellett Bizet Carmenjéből is játszottunk, de mindig igyekszünk slágerrel indítani és zárni – mondta el a zenekar vezetője, Szabó Norbert fuvolaművész.

 

Emlékplakett a pozsonyi csata évfordulójára.

 

Bár a klasszikus dallamok alá a hirtelen eleredő nyári zápor is becsatlakozott kíséretként, a zenekar fedett helyről adta elő a híres műveket. A koncert előtt egy másik esemény is zajlott a vár tövében. A Gyulai Október 23. Alapítvány tagjai emlékplakettet és koszorúkat helyeztek el a vár falán, megemlékezve a 907. július 4. és 7. között lezajlott pozsonyi csata emlékére.

– A pozsonyi csata a kora középkor egyik legjelentősebb ütközete volt. Ez volt az egyik első magyar honvédő háború, amely a Keleti Frank Királyság ellen zajlott. A csata hadászatilag is emblematikus, az USA-ban a West Point Katonai Akadémia konzultációs témái között szerepel – emelte ki Fodor György, az Erkel Ferenc Gimnázium pedagógusa. Mint mondta, az alapítvány a plakett elhelyezésével kettős célt szolgált: egyrészt szerették volna ismét a köztudatba emelni ezt a kevésbé hivatkozott, de fontos történelmi mozzanatot, másrészt tisztelegni kívántak az egykori honvédők előtt.

 

További programok »

Gyula

FEL