Teljes fizetést kaphatnak az otthon maradt covidos tanárok

2020. október 27. 19:07 | behir

A munkából betegség vagy karantén miatt kieső pedagógusok pótlása egyelőre nem okozott komolyabb fennakadást az iskolák, óvodák működésében – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az állami intézményeket fenntartó Klebelsberg Központ. A központ közlése szerint vezetnek nyilvántartást a koronavírussal fertőzött pedagógusokról.

Minden esetben a Nemzeti Népegészségügyi Központ dönt arról, hogy fertőzés vagy annak gyanúja miatt hány pedagógusnak és diáknak rendel el karantént. A karanténban lévő, de nem beteg pedagógusok vállalhatják, hogy otthonról is ellássanak feladatokat, ebben az esetben pedig a teljes fizetésüket folyósítja a fenntartó.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) miniszterének szeptemberi bejelentése szerint a munkájukat ellátni nem tudó, koronavírusos vagy szoros kontaktnak minősülő pedagógusoknak sem kell lemonda­niuk a fizetésükről, az ígéretek szerint ők is százszázalékos táppénzre jogosultak.

Úgy tudjuk, hogy a kormányülésen már elfogadták a szóban forgó módosítást, de a konkrét jogszabály még nem született meg róla – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke.

Amennyiben az eseti helyettesítés rendkívüli munkavégzést vagy más munkakörbe való átirányítást is eredményez, akkor a közalkalmazottak esetében ugyancsak jár a külön díjazás. Erre már Rétvári Bence parlamenti államtitkár világított rá Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában. Jelezte továbbá, hogy a pedagógus intézményben való megfertőződése munkavédelmi szempontból foglalkozási megbetegedésnek minősül, amelynek gyanúját az észlelő orvos köteles az illetékes kormányhivatalhoz bejelenteni. Ilyenkor jár a százszázalékos táppénz.

Az igazgatók is segíthetnek bizonyítani, hogy az iskolájukban dolgozó tanár a munkahelyén kaphatta el a fertőzést. Az Emmi azt közölte, hogy pozitív laboreredmény birtokában az intézményvezető kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott Covid–19-cel fertőzött személlyel. Hogy a köznevelésben eddig összesen hány pedagógus fertőződött meg koronavírussal, azt nem tudni.

 

Forrás: Világgazdaság

FEL