Táplálkozástudományi szakemberek tartanak előadásokat Gyulán

2022. szeptember 29. 14:03 | Szabó Judit

Táplálkozástudományi szakemberek tartanak előadást a Gál Ferenc Egyetem Egészség- és Szociális Tudományi Karán Gyulán. A kétnapos előadássorozaton kitérnek többek között a felszívódási zavarokra, különös tekintettel a lisztérzékenységre, de szó esik a gyermekkori elhízás rizikótényezőiről is.

A kezdeményezés négy évvel ezelőtt indult el Debrecenből. A pandémia miatt egy év kimaradt, ezt követően online szervezték meg Gyulán. A rendezvényre minden olyan szakembert vártak, aki valamilyen módon kapcsolódik a területhez, így például dietetikusokat, élelmiszeripari szakembereket, pszichológusokat vagy épp szakdolgozókat. 

– Úgy gondoltuk, hogy miután ez egy országos rendezvény, szerettük volna, ha Gyula városát is megismerik a táplálkozástudományi szakemberek és egy kicsit a gasztronómiájával is megismerkednének. Így került hozzánk a harmadik találkozó is – fogalmazott dr. Beke Szilvia, a GFE Egészség- és Szociális Tudományi Karának dékánhelyettese. 

Fotó: behir.hu

Minden nagy egyetemről vettek részt hallgatók - személyesen és online is. Előadók közül jelen volt prof. dr. habil. Várkonyi Tibor, aki a felszívódási zavarok témában tartott előadást. Itt megtudhatták a látogatók például, hogy a táplálékban található tápanyagok hogyan szívódnak fel, vagy milyen felszívódási zavarok alakulnak ki. 

– Ehhez csatlakozik a lisztérzékenység. Ennek aktualitása is van, mert itt Gyulán is megkezdődött az iskolás gyerekek szűrése. Ez a betegség már kétéves korban jelentkezhet, de minden életkorban előfordulhat. Miután érinti az összes felszívódó tápanyagot, ebből kifolyólag a legkülönfélébb tünetekkel jelentkezik. Sokszor van olyan eset is, amikor fennáll a betegség, de tünete még nem jelentkezett. Ezért fontos a minél hamarabbi felismerése és a gluténmentes ételek bevezetése – tette hozzá a professzor.

További programok »

Gyula

FEL