Támad a tél – a tanyákon élőkről sem feledkeznek meg

2021. január 15. 19:24 | Sipos Gábor

Békéscsaba környékén 17 ezer hektáron találhatóak tanyák. Az itt élők ki vannak téve az időjárás szeszélyének a téli hónapokban. Bár ezen a héten minden nap esett a hó, azért elzárt települések és tanyák még nincsenek Békés megyében.

Hatalmas területen, több száz tanya található a megyeszékhely közvetlen közelében. 17 olyan tanyát tartanak számon, ahol egyedülálló vagy nagyon idős tulajdonosok élnek, de ők sincsenek magukra hagyva. A békéscsabai polgármesteri hivatal közigazgatási osztályának vezetője elmondta, hogy bár a mezőőrök feladata elsődlegesen a vagyonvédelem egész évben, a békéscsabai rendőrkapitányság és a polgármesteri hivatal együttműködési megállapodása alapján a mezőőrök ezeket a tanyákat is rendszeresen látogatják.

– A mezőőrök a téli időszakban az önkormányzat és a rendőrség között létrejött megállapodás alapján részt vesznek a tanyákon élők ellátásában. Amennyiben szükség van bármely olyan segítségre, amelynek az erőforrásaival rendelkezik a mezőőri szolgálat, a kollégák közreműködnek a társszervekkel együtt – hangsúlyozta dr. Urbán-Zsilák Klára.

Ha baj van, akkor a szakemberek azonnal segítséget tudnak küldeni. Akár élelmiszert, vizet vagy tűzifát is tudnak szállítani a rászorulóknak, ha a hó elzárja a tanyát a külvilágtól.

Békéscsaba külterületén, a Lencsési-lakótelep mögött találhatóak a fényesi tanyák, itt tevékenykednek egész évben a Fényesi Tanyák Lovas Polgárőrség tagjai. Sok esetben segítenek, volt már hogy ivóvizet és élelmiszert kellett szállítaniuk, de egészségügyi vészhelyzetben is elkelt már a segítségük.

– Ha bárki kéri, hogy segítsünk lóháton, esetleg lovaskocsival el tudunk menni hozzá, viszünk élelmet vagy bármit, amire szüksége van. Volt olyan alkalom, hogy egy jármű nem tudott elmenni, eltolni a havat, mi ezt is megoldottuk a lovakkal. Bármiben szívesen segítünk – mosolygott a maszkja alatt, lóháton ülve az egyesület elnöke, Nógrádi Csilla.

A polgárőrök hetente több alkalommal körbejárják a területükön található, közel 30 tanyát Békéscsaba határában. A tapasztalatok szerint sok esetben a biztonságot jelentő jelenlétük mellett az itt élőknek rengeteget számít a személyes ismeretség és a személyes kontaktus.

FEL