Szilveszter apa lett

Recés zsiráfborjú született hétfőn Debrecenben.

Recés zsiráfborjú született hétfőn a debreceni állatkertben – közölte az intézmény igazgatója az MTI-vel.

Nagy Gergely Sándor tájékoztatása szerint az elsőszülöttként érkezett zsiráfcsikó mintegy 430 napnyi vemhesség után látott napvilágot Szilveszter és Emma frigyéből, először a debreceni állatkert történetében. A zsiráfoknál az első ellés több kockázattal is jár. A 6 éves Emma a gyors ellést követően egyelőre nem engedi magához a zsiráfbébit, ezért az ilyenkor szokásos protokoll szerint az állatápolók a kézből való táplálását, gondozását megkezdték – magyarázta a szakember. A zsiráfcsikó szülei társaságában a kifutóban már látható – tette hozzá.

Szilvesztert egyszer már szerették volna ,,apává” tenni Debrecenben. Akkor azonban jártak szerencsével, mert a 2011 novemberében Koppenhágából Debrecenbe hozott nőstény nem fejlődött úgy, ahogy kellett volna, ráadásul gyakran viselkedett furcsán. Nagy Sándor Tibor, az állatkert igazgatója akkor elmondta, a nőstény valószínűleg beltenyészetből származott. A zsiráfot egyébként abból a koppenhágai állatkertből érkezett, ahol nemrégiben a zsiráfállomány egy teljesen egészséges fiatal tagját megölték, húsát pedig az oroszlánokkal etették meg, hogy így előzzék meg a további beltenyészet kialakulását. A Debrecenbe hozott zsiráf egyik furcsa viselkedése az volt, hogy időnként földet evett, valószínűleg ez okozta a vesztét, ugyanis 2014-ben bélgyulladásban múlt ki.

Most azonban Szilveszter valóban társra talált, ami azért is jó, mert a Magyarországon csak Debrecenben látható recés zsiráfok az európai fajmentő program keretében 2006 óta élnek a Nagyerdő fái alatt – közölte Nagy Gergely Sándor. Európa állatkertjeiben jelenleg 158 egyedből álló recészsiráf-állomány él.

Megosztás:

Címke: ,