Szigorú korlátozások lépnek érvénybe több európai országban

2020. október 22. 19:41 | behir

Csütörtöktől több európai országban, köztük Csehországban, Írországban és Spanyolországban egyszerre vezetnek be szigorú, korlátozó intézkedéseket, amelyek a tavaszihoz hasonló gazdasági visszaesést eredményezhetnek.

A cseh kormány a közéletet és a gazdasági életet szigorúan korlátozó intézkedések bevezetésére kényszerült, amelyek ma lépnek életbe, és legalább november 3-ig érvényben lesznek: az alapszükségleti termékeket árusító boltokon kívül bezárták az összes üzletet, tilos más emberekkel a nem elengedhetetlen kapcsolatfelvétel, kivételt képez a munkahelyre való eljutás, a szükséges bevásárlás és az egészségügyi központok felkeresése.

Az arcmaszkok viselése szabadtéren is kötelező. Az iskolák, éttermek és bárok bezárását már október elején elrendelték, és azóta szüneteltetik a kulturális, valamint a sportrendezvényeket is. Andrej Babis kormányfő elmondta:radikális lépésre volt szükség, mert különben november elején összeomlott volna a cseh egészségügyi rendszer.

Prágában már épül egy tábori kórház 500 férőhellyel, és az intenzív kezelésre alkalmas speciális kórházi ágyak számát sikerült 4800-ról 15 400-ra emelni. A legfrissebb adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma már meghaladja a 113 ezret, a napi esetszám pedig 12 ezer közelébe emelkedett. A járvány tetőzése november 3. és 11. között várható, a korlátozó intézkedéseket pedig akkor függesztik fel, ha a fertőzés terjedési mutatója 0,8-re csökken.

Írországban mától hat hétre szintén jelentősen megszigorítják a járványügyi korlátozásokat. A járványügyi intézkedési terv legmagasabb – ötödik – fokozata lép életbe, ezért a lakosságot megkérik, hogy maradjon otthon, csupán testedzés és a legszükségesebb vásárlások végett mozduljon ki, de öt kilométernél nem messzebbre. A vendéglátóhelyek csak elvitelre szolgálhatnak ki. Mindenkinek otthonról kell dolgoznia, akinek a munkája ezt megengedi. Az óvodák, iskolák azonban nyitva maradnak, a tanítás továbbra is személyes jelenléttel folyik majd. A 4,9 millió lakosú Írországban eddig 51 ezer emberről bizonyosodott be, hogy koronavírussal fertőzött, és közülük 1852-en haltak meg. Az egészségügyi szakértők már korábban javasolták az 5-ös szint bevezetését, mert úgy becsülték, hogy hamar megtelhet az összes kórházi intenzív ágy, ha a járvány terjedése nem enyhül.

Spanyolországban közelít az egymillióhoz a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában több mint 3800 új esetet diagnosztizáltak. A lakosság számához viszonyítva a legsúlyosabb a helyzet az észak-spanyolországi Navarrában, ahol százezer lakosból 945 fertőzött, ezért a helyi autonóm kormány bejelentette:

csütörtöktől korlátozza a szabad ki- és belépést a régió teljes területére, bezárja a vendéglátó egységeket, és egyebek mellett felére csökkenti a tömegközlekedés forgalmát.

A magas esetszámok miatt az elmúlt hetekben Spanyolország több mint negyven városában korlátozták a szabad ki- és belépést, a madridi tartomány kilenc városában szombatig szükségállapot van érvényben. Emellett mérlegelik, hogy Madridban is ismét kijárási tilalmat rendelnek el.

Az Európai Bizottság júliusi előrejelzésében 2020-ra 6 százalék körüli GDP-visszaeséssel számolt az unióban, ám akkor még azzal a feltételezéssel éltek, hogy az őszi-téli hónapokban már nem lesznek újabb jelentős korlátozó intézkedések. Az EKB elnöke, Christine Lagarde kedd esti nyilatkozata szerint a romló gazdasági kilátásokra a jegybank újabb élénkítéssel reagálhat, és a piac is arra számít, hogy a decemberi ülésen az EKB az eszközvásárlási program kibővítéséről dönt majd. Noha valamennyi ország arra törekszik, hogy a korlátozó intézkedésekkel teljes lezárás nélkül, fenntarthatóan minimalizálják a terjedést – és próbálják elkerülni a túlreagálást –, ezt azonban az egészségügyi ellátás túlterhelődésének veszélye sok esetben lehetetlenné teszi.

 

Forrás: Világgazdaság

További programok »

Világ

Ülőmunkát végez? Mutatjuk, mennyit mozogjon, hogy ellensúlyozza

Jól tudjuk, hogy az ülőmunka, illetve az üléssel töltött órák magas száma nem igazán kedvező a szervezetünk számára, ám az eddig még nem volt teljesen világos, hogy hozzávetőlegesen mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy ellensúlyozzuk egy, az íróasztalnál töltött nap negatív egészségügyi hatásait. Egy új kutatás azonban megadja a konkrét válaszokat.
2020. november 30. 06:35
FEL