Szarvas Péter: Szükség van a békéscsabai felsőoktatásra

2017. január 27. 15:59 | behir.hu

A békéscsabai felsőoktatás megújulásáról, valamint a városüzemeltetési feladatokat végző gazdasági társaság esetleges megalakulásáról is beszélt Szarvas Péter. A városvezető sajtótájékoztatón értékelte az idei első közgyűlés történéseit.

A testület újra tárgyalt a felsőoktatás kérdéséről, hiszen az utóbbi években folyamatosan csökkent a békéscsabai hallgatók száma.  A megyeszékhely polgármestere kiemelte: folyamatosan tárgyalnak az egyetemmel, valamint a felsőoktatásért felelős kormányzati szervekkel a lehetséges megoldásokról.

- A campust szükséges megújítani, új képzéseket lenne érdemes idetelepíteni, és ha szükséges, akkor legyen új fenntartója a campusnak. A városnak és az egész megyének szüksége van egy fejlődő békéscsabai egyetemi képzésre – erősítette meg a város törekvéseit Szarvas Péter.

Hosszú vitát váltott ki az a napirend, amely szerint új gazdasági társaság látná el a városüzemeltetési feladatokat. A polgármester szerint még nem teljesen átlátható, hogy miként végezné a leendő önkormányzati cég ezt a munkát, így a februári ülésre csúszott a döntés.

- Rámutattam arra, hogy a konkrét döntéshez még számos adat, háttérinformáció szükséges. Fontos tudnunk, hogy milyen beruházást kell elvégeznünk, hogy hogyan foglalkoztatjuk az itt dolgozó munkatársakat. Fontos, hogy milyen ráfordítások, bevételek merülnek fel egy ilyen cégnél - sorolta a halasztás okait a polgáármester.

A kistérségi társulás ügye is visszakerült januárban a képviselők elé. A közgyűlés arról döntött, hogy a jogi és ügyrendi bizottság további vizsgálatokat folytasson, hogy szükséges-e polgárjogi igényt megfogalmazni vagy újabb büntető feljelentést tenni az ügyben. A városvezető ezt nem szavazta meg, véleménye szerint nem volt egyértelmű, hogy bűncselekmény történt volna.

A zárt ülésen határoztak arról, hogy idén Baukó András, a Békéscsaba 1912 Előre korábbi gyúrója és Csendes Ferenc festőművész kap Békéscsabai Életműdíj kitüntetést – árulta el Szarvas Péter.

 

FEL