Szárazföldi halösvényt avatott a Szarvasi Arborétum

2023. február 6. 17:14 | Hidvégi Dávid

Új halösvény nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a Szarvasi Arborétumban, amely az eddig is meglévő harcsa tanösvényt egészíti ki. Az útvonal végig a parton halad és összesen 19 halfajt mutat be.

A Szarvasi Arborétumban található egy másfél kilométeres vízi tanösvény, amelynek kiinduló és végpontja az arborétum kikötője. Az útvonal önállóan is végigjárható kenukkal, kajakokkal a Hármas Körös holtágán. Az arborétum vezetése úgy döntött, hogy létrehoz egy szárazlábas tanösvényt azoknak, akik nem jutnak el egy vízitúrára.

– Miután nagyon sokan érkeznek Szarvasra horgászati céllal, ezért úgy gondoltuk sokan vannak azok is, akik szeretnének halakkal foglalkozni, illetve megismerni azokat a halakat, amelyek itt élnek a Körösben. Ezért úgy gondoltuk, hogy 19 halfajt mutatunk be olyan interaktív táblákkal, amikkel lehet játszani – mondta el Hanyecz Katalin, a Szarvasi Arborétum igazgatója. 

Az idelátogatók a szárazföldi Halösvény mentén interaktív táblákkal találkozhatnak és egy-egy verses formában megírt találós kérdést olvashatnak, amelyeket Bodó Iván halászati mérnök szerzett. A táblákon számos hasznos információ is megtalálható.

Sallai Zoltán szakértői véleményével, tudásával és a honos halfajok ismeretével alkotta meg azt a szöveget, amit egy-egy hal, halfaj bemutatásával a táblákra helyeztünk – emelte ki Kugyeláné Décsei Mónika, az arborétum kommunikációs munkatársa. Hozzátette: az átadó ünnepséget a vizes élőhelyek világnapjához igazították.

A Körösben mintegy 55 faj fordul elő, ezek közül több mint 40 található meg a szarvasi holtágban.

Galéria

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
2023. március 21. 18:55
FEL